Här använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Sveriges Talare Kompetensförmedling AB logotyp

Öppet: Vardagar 07.30–18.30 | Telefon: 0121-249 00. Jour kvällar och helger: 070-930 57 85 E-post: info@sverigestalare.se – svar inom 5 minuter under öppettider.

0 produkter / 0 kr

Min talarlista

0

Talare att skicka förfrågan till

Vera-Linn Lanängen

You can’t discover new land without losing sight of the shore.                                      Foto: Alison De Mars

Vera-Linn Lanängen förmedlar kunskap om religiösa sekter och hjälper er även känna igen icke-religiösa sekteristiska sammanhang. Föreläsningarna är perfekta för vårdgivare, socialtjänst och andra som vill öka sin kompetens på detta område.

Vera-Linn är socionom med lång erfarenhet av att arbeta med sektavhoppare. Hon brinner för mänskliga rättigheter, i synnerhet barns rättigheter. När hon berättar om sin egen uppväxt inom Jehovas vittnen, ökar hon din kännedom om sekterism, hederskultur och religion. Vera-Linn är en av författarna till boken Inte en främling.

Urval av tidigare beställare:
Södertörns högskola, World Conference on Social Work and Social Development student edition via Studieförbundet för socialt arbete i Stockholm, Kunskapskanalen via Hjälpkällan, Humanisterna, Rädda Barnen, Folkuniversitetet.

 • Effekten av att boka Vera-Linn Lanängen

  Efter en föreläsning av Vera-Linn Lanängen får åhörarna med sig verktyg som går att använda professionellt och inspirerande historier.

  Att boka Vera-Linn är perfekt för dem som vill förstå individer från slutna grupper och gruppdynamik eller om man vill ha en föreläsning som är en personlig upplevelse.

 • Vera-Linn Lanängen som talare

  Vera-Linn är prestigelös och avslappnad. Hon kan förklara komplicerade teorier och levandegöra tunga berättelser.

 • Så arbetar Vera-Linn Lanängen

  Vera-Linn utgår från beställarens önskemål när det gäller föreläsningens form och innehåll.

 • Vera-Linn Lanängen erbjuder

  Vera-Linn anpassar sina föreläsningar efter beställarens önskemål. Vera-Linns föreläsningar har mer än 18 000 views på Youtube, finns att ses på Kunskapskanalen samt har varit en uppskattad föreläsare på så väl mässor som konferenser.

 • Vera-Linn Lanängen passar till

  Offentlig sektor, privat sektor, mässor, konferenser, skolor

Talaren utgår från Stockholm
Typ av föreläsning Utbildande / Informativ, Inspirerande
Kön Kvinna
Språk Svenska

Vera-Linn är examinerad socionom. Hon avlade sin examen vid Stockholms Universitet 2015 och har även studerat filosofi.

Vera-Linn har lång erfarenhet av sektavhoppare. Hennes erfarenheter av att ha vuxit upp inom Jehovas vittnen fick henne att vilja utbilda sig till socionom för att kunna hjälpa andra. Hon har också arbetat med ensamkommande, unga vuxna samt elever med långtidsfrånvaro. Inom dessa fält har hon varit både projektledare och socialsekreterare.

Logga in för att betygsätta och recensera denna talare

”En personlig och gripande berättelse”

2018-04-10, 14:29

”Vera-Linn varvade en personlig och gripande berättelse om sina egna erfarenher med en saklig och insiktsfull förklaring av de mekanismer och motiveringar som ligger bakom sekters och dess medlemmars beteende. Hennes föreläsning trollband en fullpackad lokal åhörare och väckte ett så starkt engagemang att frågestunden efter fick pågå nästan lika länge som själva föreläsningen.”
– Adrian Lozano, styrelseledamot, Vetenskap och Folkbildning

”Gripande, personlig och fängslande”

2018-04-10, 11:32

”Vera-Linns föreläsning var gripande, personlig och fängslande. Än idag, 2018, är Vera-Linns föreläsning det mest populära i Humanisterna Kalmars historia. Vi kan verkligen rekommendera Vera-Linn!"
– Niklas Cedergren, styrelseledamot, Humanisterna Kalmar.

”En mycket skicklig föreläsare”

2018-04-09, 10:47

“Hennes föreläsning var mycket väl framförd på ett levande och gripande sätt … Vera-Linns frimodighet att berätta om de kriser och trauman som hon genomgått kunde inte annat än fylla den talrika publiken med beundran ... Vera-Linn Lanängen är en mycket skicklig föreläsare som kan förmedla komplicerade och svåra personliga upplevelser och sammanhang på ett mycket klargörande sätt.”
– Staffan Bergström, professor, Karolinska Institutet

Vera-Linn Lanängen talar om:

 • Sekter och destruktiva grupper

  Vad är en sekt? Hur fungerar sekter? Hur påverkar sekter sina medlemmar? Hur hjälper man sektmedlemmar? Många förknippar sekter med religion, men sekterism som psykologiskt fenomen är inte bundet till religiösa samfund. Sekter kan exempelvis också uppstå i politiska partier, kriminella organisationer och företag. Föreläsningen utgår från ett sociologiskt och psykologiskt perspektiv och kan ses som en grundkurs i sekterism. Efter föreläsningen kommer åhöraren att ha kunskap om sektpsykologi samt medvetenhet om sekteristiska sammanhang som denne kan komma i kontakt med i sitt eget liv.

 • Kristen hederskultur och religiös påverkan

  I Sverige har man under flera års tid debatterat hederskultur och dess förödande verkan för den enskilde. Något man inte diskuterat i lika hög grad är den kristna hederskulturen, som avhoppare vittnar om. Föreläsningen jämför kristen hederskultur med motsvarande kulturella mönster inom sekter. Vera-Linn belyser både positiva och negativa aspekter av religiös påverkan på människor. Du får ökad kunskap om begreppet hederskultur och lär dig känna igen dess mekanismer och likheter med kristna religiösa samfund.

 • Barnperspektiv och sekterism

  Människor som vuxit upp i sekter vittnar om destruktiva förhållanden och villkor för barn. Många av dessa blir senare i livet hjälpsökande som ofta kommer i kontakt med vård och socialtjänst. De som möter barnet i dess vardag vet sällan hur de ska hantera hans eller hennes religiösa bakgrund, samtidigt som socialtjänsten sällan förstår vidden av problematiken. Hur ser levnadsvillkoren ut för sektbarn? Hur påverkas dessa barn i skolan? Hur hjälper man barn i sekter? Genom föreläsningen får du inblick i destruktiva rörelsers påverkan på barn samt ökad kompetens att bemöta dessa.

 • Att bryta sig ur ett destruktivt sammanhang

  Vare sig det rör sig om ett religiöst samfund, ett politiskt parti, ett kriminellt gäng eller något annat destruktivt sammanhang, är de grundläggande mekanismerna bakom ett avhopp lika. Även effekterna av att ha lämnat sammanhanget påminner i hög grad om varandra. Föreläsningen belyser processen avhoppare genomgår när de lämnar ett destruktivt sammanhang samt hjälpbehovet som finns efter att de lämnat sammanhanget, såsom att integreras in i samhället. Efter föreläsningen kommer du att bättre förstå såväl likheter som olikheter mellan olika destruktiva grupper. Du kommer också att öka din kompetens att bemöta hjälpsökande.

 • Att växa upp i en sekt och att lämna den

  Hur är det att födas in i en sekt, hur är det att växa upp i den, och hur är det att lämna den? I denna föreläsning berättar Vera-Linn sin egen livshistoria av att ha fötts in i Jehovas vittnen. Hon berättar om vad det var som fick henne att börja ifrågasätta samfundets lära som hon hade tagit för sanning hela sitt liv. Hon berättar hur hon successivt började bryta sig ur till dess hon faktiskt lämnade. Hon berättar även om livet efter att ha brutit sig ur och de problem hon kom att möta. Efter föreläsningen kommer åhöraren att ha vidgat sin kunskap om människor som lämnar sekter och om den process som dessa går igenom.

Expertområden:

Prisklass:

15.000 kr - 30.000 kr

 • Mitt motto

  ”You can’t discover new land without losing sight of the shore”
  – Andre Gide


Att växa upp i en sekt. Och att lämna den.

Vera Lanängen växte upp i en Jehovas Vittnen-familj. Hör hennes egen berättelse.

Sektbarn i skolan – Situation och konsekvenser

Vera Lanängen kommer från Hjälpkällan – en organisation som erbjuder hjälp och stöd till personer som vill lämna, eller har lämnat, en sekt.

Hederskultur

Vad är hederskultur? Är det alls applicerbart på Jehovas vittnen? Vad är problemen med detta?

Andra talare inom samma område

Cecilia Eliasson

Cecilia Eliasson är beteendevetaren som engagerar och inspirerar om psykisk hälsa och återhämtning från psykisk ohälsa. Hon besitter en förd

Therese Halme

Therese Halme är livsinspiratören och sjuksköterskan som får dig att läka hela livet. Genom att kombinera traditionell vårdvetenskap med alternativ vård har Therese medve

Axel Pettersson

Psykologen Axel Pettersson stärker publiken med verktyg och metoder för att bättre hantera sin vardag och sina relationer. Han tar stöd av ett metakognitivt, kreativt förhållningssätt. Dv

Magdalena Berger

Magdalena är en kraftfull och kunnig föreläsare som är väl insatt i psykisk ohälsa och NPF, samt relevanta lagar och förordningar med koppling till likabehandling. Hon blandar kunskap och erfaren

Svårt att hitta rätt talare - vi hjälper dig

Kontakta oss 

När du kontaktar oss samtycker du till att vi behandlar din information enligt vår integritetspolicy.

Vi svarar på ditt mejl inom 5 minuter under ordinarie öppettider 07.30-18.30

FAQ Frågor & svar

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna kring vår service, såsom priser, förfrågningar samt mycket mer.

Vad kostar en föreläsare? VAD KOSTAR EN FÖRELÄSARE?

Vad gör man om en föreläsare blir sjuk? OM FÖRELÄSAREN BLIR SJUK?

Vad för typ av gåva kan man ge en föreläsare? GÅVA TILL FÖRELÄSARE?

SverigesTalare.se

Om Sveriges Talare talarförmedling OM SVERIGES TALARE

Hitta till Sveriges Talare HITTA HIT

Sveriges Talares bloggarkiv BLOGG

Sveriges Talares nyhetsbrev Nyhetsbrev

Sveriges Talares Integritetspolicy Integritetspolicy

Boka gärna ett möte med oss
Du är välkommen över en kopp bryggkaffe.

Kontakta oss

Öppettider: Vardagar 07:30–18:30
Telefon: 0121-249 00
Jour kvällar och helger: +46 (0)70-930 57 85

Sveriges Talare talarförmedlings e-postadressE-post: info@sverigestalare.se
Vi svarar på ditt mejl inom 5 minuter under ordinarie öppettider

Sveriges Talare Kompetensförmedling AB
Norrtullsgatan 6
113 29 Stockholm

Organisationsnummer 559015-5866

Sociala media

Samarbetspartners

www.presentationsteknik.com Roos & Tegnér Cool Company Skandinavien AB

© 2008–2019 SverigesTalare.se  |  Cookies | Sitemap