Sveriges Talare Kompetensförmedling AB logotyp

Öppet: Vardagar 07.30–18.30 | Tel: +46 (0)70-930 57 85. Jour kvällar och helger: 070-930 57 85 E-post: nathalie@sverigestalare.se – svar inom 5 minuter under öppettider.

0 produkter / 0 kr

Min talarlista

0

Talare att skicka förfrågan till

 

Bloggarkiv

En världsomsegling för kvinnor

Publicerad 2017-07-20, 10:05

Linda Lindenau har efter lite mer än ett års långsegling kommit till Tahiti. Med på resan har hon i första hand kvinnor, som förutom varierande kunskap och erfarenhet alla har burit på en dröm om att få segla långt, långt bort.

Med båten Peristera har de rest genom Medelhavet, över Atlanten, mellan karibiska öar, genom Panamakanalen och över Stilla Havet.

– Det är härligt att få ge människor möjligheten att förverkliga sin dröm om långsegling. För det mesta är det den ena parten som har viljan och kunskapen. Oftast är det kvinnan som saknar självförtroendet men har lusten, säger Linda. 

Efter att ha uppgraderat med allt som är nödvändigt för säkerhet och bekvämlighet i samband med segling lämnade Linda i april 2016 Rhodos, där hon har hållit seglingskurser ett antal år. Peristera, en Beneteau Oceanis på 47 fot, var full av utrustning, kvinnor och förväntan.

– Vi har alla del av att segla båten. För mej handlar det mycket om teambuilding för att deltagare som aldrig träffat varandra ska fungera bra tillsammans och att få kvinnor att våga kliva fram och ta rodret. Det brukar bli en härlig stämning ombord med självförtroende som växer, säger Linda.

Nu, 15 000 sjömil senare, vet hon och hennes deltagare mer om hur drömmen ser ut i verkligheten. De har sett hav i alla nyanser, människor i många färger, svällande segel i varm passadvind och stiltje mitt ute på oceanen. De har fått uppleva det lilla trivsamma samhället ombord, ankrat i turkosa vikar och backat in till bryggan för att ta igen sig efter en dags segling mellan öar och atoller. De har besökt restaurangverandor med lokalbefolkning och seglare från jordens alla hav och gjort bilutflykter och oväntade möten.

– Jag har skeppat min båt runt halva jordklotet utan större missöden, hållit tidsplanen, fått ha så många intressanta människor ombord att dela upplevelser med och som sagt börjat fylla drömmarna med verklighet, säger Linda.

I höst går det att följa med vidare västerut mot Tonga, Fiji och ner till Nya Zeeland där det blir vinterpaus. I mars blir det seglingar i Nya Zeelands skärgård och sedan fortsätter äventyret mot Nya Kaledonien, Stora Barriärrevet och den indonesiska övärlden med Bali och Lombok. Nästa höst bär det av över Indiska oceanen till Madagaskar och Kapstaden. Så det finns många härliga drömmar kvar att få dela.

I passaden över Stilla Havet                                                Fiskmarknaden I Galapagos

English Harbour på Antigua                                                 Genom Panamakanalen


Linda Lindenau
Talare

Ta din presentation till en högre nivå!

Publicerad 2017-07-07, 00:00

Presentationen inleds utan att vi är säkra på att den börjat, rösten låter sakligt entonig utan pauseringar där det uppstår dialog med publiken. Slides med textpunkter på rad avlöser varandra under en logiskt uttänkt ordföljd…

Grundläggande vid ett framträdande är att invänta tystnad… lyssna… skapa ögonkontakt… se, hör och känn när du talar. Presentationer förutsätter upplevelser och kommunikationen har sin egen anatomi, den sitter i våra kroppar. Tydlighet är en bristvara bland dagens makthavare. Den förutsätter insikten att kroppens uttryck och ordet hör samman. Mina föreläsningar om kommunikation är välkända. Jag har predikat mitt budskap på ett fullsatt Dramaten, på mässor, konferensanläggningar, universitet och arbetsplatser.  Men, mitt material uppdateras hela tiden. Under mina föreläsningar berättar jag och de i publiken som vill, får möjlighet att testa själv. Som regissör är jag medveten om hur tyngden i ett budskap kan lyftas fram eller försvagas. Jag ser också hur de bänder av misstag som görs av folk som framträder i rörlig bild eller live.   

Kommunikation är att skapa gemenskap. Att sända och bekräfta. Bekräftelsen är lika viktig som det som sänds ut. Inte bara att sända och informera. Det finns ingen envägskommunikation. Genom att förstå med kroppen kan du ta din presentation till högre nivåer. Du förbättrar genom att presentera öppet och tydligt, uppmuntrande och respekterande, uppmärksammande och fantasifullt. Jag har jobbat med praktisk träning i att presentera i över tjugo år och presenterar snart masteruppsatsen ”kroppens direkta kommunikation”. För att förbättra din presentation använder jag en lista jag utvecklat under mina år i branschen. Du tränar dig i att förmedla upplevelser. Jag berättar om hur du effektivt värmer upp inför presentationen och hanterar nervositet. Var du bör ha din uppmärksamhet och hur du sammanfattar ditt budskap. Hur du kommunicerar på rätt nivå. Hur du skapar tillit och positiva tillstånd hos de du vill nå och blir mer trovärdig. Hur du ökar ditt självförtroende och kan improvisera när du berättar.  

Riises 3 tips:

  • Träna din kommunikativa förmåga med kroppen   
  • Presentationer bör repeteras på golvet 
  • Skapa dialog när du framträder

Michael Riise
Talare

Psykisk misshandel syns inte utanpå

Publicerad 2017-07-06, 00:00

”Att rädda dig själv ur en dysfunktionell relation är det bästa du kan göra. Det är aldrig försent”  

Jag heter Pia Hänninen och är i dag 42 år. Jag föreläser öppet om min livsresa för att hjälpa andra att dela med sig av sina livsresor. Vi behöver prata med varandra och våga känna efter för att skapa ett liv i harmoni och trygghet i anslutning till den vi är och vad vi behöver i livet.

Genom att jag delar livet med dig, ger jag också andra människor styrka till att våga ta steget till att sluta vara medberoende i en relation. Jag vill förmedla min kunskap till andra människor i samhället. Vägledning till kunskapen om vad dålig självkänsla och självvärde är och hur lätt det är att låta någon annan styra sitt eget liv, fast man egentligen inte vill innerst inne.

Hur hittar man tillbaka till sitt eget inre värde, när man ändå inte är värd något inom sig själv?

En dikt om makt och psykiskmisshandel:

Du stör mig, du kör över och förvirrar.
Du spelar ut din makt för att bestämma över mig.
Du hotar att ta ditt liv, ta allt ifrån mig, lägger skuld över min barndom för att jag är sån
Idiot, hora och fitta på grund av min familj.
Det finns alltid fel att hitta.
Du manipulerar går på, tar ut din ilska över mig.
Du kastar saker, skriker, hotar och beter dig som ett barn för att få din vilja och makt över mig.
Du rör om tills du känner att du har fått det du vill få utav mig.
Du ändrar, tänker, försöker förstå, för att få mig på din sida.
När du fått mig på din sida.
Ändrar du och faller tillbaka till den du var innan.
Förvirringen stiger, vem är du?
Och vem är jag som låter dig styra mitt liv?

”När vi börjar se vårt värde i en relation till en annan människa, skapar vi utrymme till vårt eget värde till att få vara den vi vill vara.”

Frågor som gjorde att jag började bygg upp mitt liv inom mig själv var:

Vem är jag som låter någon annan styra mitt liv, vad är kärlek för mig och hur får andra behandla mig?

När jag väl bestämde mig för att bygga upp mig och mitt liv, var min första tanke: När jag väl tar steget att lämna denna man behöver jag våga söka hjälp.

Jag vände allt som han gjorde mot mig till hans ansvar.

Han pratar om sig själv, han är arg på sig själv, han är…

Jag lärde mig:

  • Jag är inte orsaken till någon annans irritation, ilska eller raseri. Jag tillåter ingen att tala om för mig vem jag är.  Det är inte mitt fel att jag blivit psykiskt och fysiskt misshandlad. Ingen har någonsin rätt att misshandla mig och göra mig illa verbalt eller fysiskt.
  • Jag har rätt att ha mina egna åsikter, att fatta mina egna beslut och leva det liv jag vill leva. Jag har rätt att stå upp för mig själv.  Jag förtjänar lugn och ro, och stabilitet i mitt liv. Jag förtjänar en miljö och en omgivning där jag kan utvecklas, blomstra och må bra, inte endast överleva.
  • Jag ska fokusera på mig själv. Om jag känner en tomhet ska jag fylla upp den med mig själv; mina känslor, mina önskningar, mina drömmar och övertygelser. Den enda som kan göra mig hel och fylla min inre tomhet och ge mig en mening - är jag själv.
  • Jag kan göra förändringar i mitt liv om jag vill. Det skapar en inre frihet till att vara mig själv.

Du som lever i en dysfunktionell familj:

Våga prata om din utsatthet vad det än är. Sök hjälp, var ärlig mot dig själv och andra, det är din historia och dina upplevelser. Om du inte får den hjälp du behöver, sök ny hjälp för du är aldrig ensam!

Pia Hänninen

Vox Pacis främjar fred genom musik och teater

Publicerad 2017-07-04, 00:00

”Kärlekens ljus är inte som andra ljus – det är ljus inuti ljus, inuti ljus.”
Jalal Ud-din Rumi, sufisk poet på 1200-talet

En värld i förändring. Hur hanterar man mångfald med tradition? Kan kulturer bygga broar mellan mig och Den Andre? Går det att gestalta fred dynamiskt, innovativt och engagerande – utan att bli mesig och humorfri? Kan vi finna nya lösningar som förenar? Vilka är hindren och vari ligger möjligheterna?

I min föreläsning kommer jag att ta upp frågor som dessa och mycket mer genom att berätta om Vox Pacis – Fredens Röst, en organisation som jag grundade 2006 med artister från alla de stora världsreligionerna (och några mindre traditioner) samt ett nätverk i sexton länder, på fyra kontinenter.

Jag berättar om min bakgrund som globetrotter, skådespelerska, dramatiker, regissör – och om hur idén föddes och vad som var drivkraften bakom skapandet av en global mångfalds ensemble. Väver in reflexioner om tankens kraft och nätverkets betydelse. En kultur med växtverk – som förenar istället för splittrar. Fred kontra krig. Är det möjligt?

Vad är Vox Pacis? Det är en mobil musikalisk-teatral mångfalds ensemble och en organisation som arbetar med fred och försoning genom musikaliska, teatrala, dansanta och dramatiska uttryck. Vi har funnits i drygt 10 år med säte i Stockholm men också varit på gästspel i Norge, Senegal, Indien, Egypten. Medverkat i Nobels fredceremoni i Oslo samt turné till olika platser i Sverige. Integrerat unga begåvade rappare, reggae artister och dansare från Stockholms förorter med professionella artister. Vi har arbetat med teaterföreställningar, konserter, workshops och seminarier i kyrkor, skolor, museer, bibliotek och teatrar, både i förorten och City. Varför?

Jo, önskan har varit att undersöka och utveckla ett koncept som förenar istället för skiljer oss åt. Frågan ställs: Är det möjligt? Vad krävs av mig och vad händer när så många olika människor från vitt skilda håll möts och samarbetar i gemensamma projekt. Om detta vill jag berätta.

I ensemblen har vi artister med buddhistisk, kristen, judisk, muslimsk, hinduisk, agnostisk bakgrund men även: samiska, sufiska, romska och tibetanska buddhister. Spännande svenska artister ingår också: Folk- och jazzsångerskan Gunnel Mauritzson, solodansaren Virpi Pahkinen, författaren Sigrid Kahle (gick bort 2014), Jonas Dominique – samt många skickliga skådespelare, musiker och korister. Monica Dominique och Marika Lagercrantz har exempelvis gästspelat hos oss. Vad händer när man bryter den etablerade västerländska dramaturgin mot något nytt ännu inte riktigt beprövat? Går en teatral, musikalisk resa att överföra till andra områden i vårt civilsamhälle, nationellt och internationellt? Vad händer med mig när mönster bryter mönster och ställer oss inför nya utmaningar?

Jag och Vox Pacis har också låtit oss inspireras av konstnärer, filosofer, tänkare, religionsstiftare, hjärnforskare från jordens olika hörn. Historiskt och idag. Det har alltid funnits människor som på olika sätt arbetat och trott på förening över gränser. De har varit viktiga läromästare och inspiratörer. Jag berättar om några av dem och den fantastiska men också utmanande resa som arbetet med Vox Pacis har varit. Fyllt av överraskningar, skratt, konflikter och tårar. Våren 2017 mottog Vox Pacis ett pris från Abrahams Barn och Sigtuna Stiftelsen ”för ett nyskapande och förtjänstfullt arbete med mångfald, kultur, mänskliga rättigheter och fred i civilsamhälle.”  Prisceremonin var på Riddarhuset i Stockholm.

I föreläsningen ingår en kortfilm/trailer från några av Vox Pacis föreställningar och samtal om och hur vi kan skapa en fredligare värld. Är konsten en framkomlig värld? Vad kan vi göra tillsammans? Jag bjuder på en odyssé med berättelser, tankar, bilder och poesi. Om tid finns så vore det spännande att tillsammans samtala kring frågeställningar som jag väljer ut innan. Och om intresse finns kan även en mindre mångfaldskonsert ingå med artister från Sverige, Indien, Israel, Senegal, Tibet. Ett slags avrundning eller separat upplevelse. Då blir priset ett annat.

Gunilla Nordlund
Föreläsare

Svårt att hitta rätt talare - vi hjälper dig

Kontakta oss 

Vi svarar på ditt mejl inom 5 minuter under ordinarie öppettider 07.30-18.30

E-post: nathalie@sverigestalare.se

När du kontaktar oss samtycker du till att vi behandlar din information enligt vår integritetspolicy.

Vi svarar på ditt mejl inom 5 minuter under ordinarie öppettider 07.30-18.30

FAQ Frågor & svar

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna kring vår service, såsom priser, förfrågningar samt mycket mer.

Vad kostar en föreläsare? VAD KOSTAR EN FÖRELÄSARE?

Vad gör man om en föreläsare blir sjuk? OM FÖRELÄSAREN BLIR SJUK?

Vad för typ av gåva kan man ge en föreläsare? GÅVA TILL FÖRELÄSARE?

Kontakta oss

Öppettider: Vardagar 07:30–18:30
Tel: +46 (0)70 - 930 57 85
Jour kvällar och helger: +46 (0)70-930 57 85

Sveriges Talare talarförmedlings e-postadressE-post: nathalie@sverigestalare.se

Vi svarar på ditt mejl inom 5 minuter under ordinarie öppettider

Sveriges Talare Kompetensförmedling AB
Besöksadress:
Kungsbron 23
111 22 Stockholm

Postadress:
Albrektsvägen 75
632 26 Norrköping

Organisationsnummer 556728-0283

Sociala media

Samarbetspartners

© 2008–2019 SverigesTalare.se  |  Cookies | Sitemap