Här använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Sveriges Talare Kompetensförmedling AB logotyp

Öppet: Vardagar 07.30–18.30 | Telefon: 0121-249 00. Jour kvällar och helger: 070-930 57 85 E-post: info@sverigestalare.se – svar inom 5 minuter under öppettider.

0 produkter / 0 kr

Min talarlista

0

Talare att skicka förfrågan till

 

Peter har skänkt föreläsningar till över 13 000 barn och unga vuxna

Publicerad 2018-01-24, 00:00

Jag är en av Sveriges Talares keynote speakers. Parallellt med mitt ordinarie jobb som finans-, it- och hr-direktör på Nederman i Helsingborg föreläser jag flera gånger i månaden. Som keynote har jag hittills utfört över 150 föreläsningar i 16 länder för bland annat FN i New York, svenska ambassader, styrelser och ledningsgrupper, företag, landslag och elitlag samt på stora events runt om i världen.

För varje debiterad föreläsning till vuxen publik skänker jag ett antal föreläsningar till barn och unga vuxna på skolor i närheten av där jag bor i Skåne. Jag har hittills nått ut kostnadsfritt till över 13 000 barn och unga vuxna.

Jag anser att det är viktigt att ge barn och unga vuxna verktyg och insikt i hur de kan förverkliga sina drömmar och nå framtida mål. Vi vuxna behöver hjälpas åt och tillsammans bidra och dela med oss av våra erfarenheter till barnen. Jag har därför utvecklat en inspirationsföreläsning med speciell inriktning till just barn och unga vuxna. Denna föreläsning heter Upplev dina Drömmar.

Hur fungerar då denna föreläsning speciellt inriktad till barn som jag gör gratis på skolor i Skåne? Det är vanligtvis bara rektorn eller läraren som bokat mig som till fullo vet vad jag skall tala om. Barnen är oftast fyllda med förväntan när de kommer in i aulan inför föreläsningen.

Jag brukar börja med att ställa följande fråga till barnen: Vem har en dröm?

Det är vanligtvis många händer som kommer upp i luften och med ett leende berättar barnen om just sin dröm. ”Jag vill åka upp i rymden”, ”Jag vill bli 125 år gammal”, ”Jag vill bli känd”, ”Jag vill bli fotbollsproffs” eller ”Jag vill skratta och ha roligt varje dag” är vanliga exempel på vad barnen delar med sig av.

Men ibland får jag lite annorlunda svar från något barn som ”Jag har ingen dröm alls”, ”Varför skulle jag ha en framtidsdröm” eller ”Jag kommer inte att kunna uppfylla min dröm. Det kommer aldrig att gå”. När jag hör dessa svar blir jag än mer övertygad om att jag skall fortsätta ge mitt personliga bidrag till nästa generation och göra mitt bästa för att ge dem de verktyg de behöver för att nå sina drömmar.

Vad får barnen då uppleva under en av mina anpassade föreläsningar för barn?

Jag visar barnen olika bilder och vi talar fritt utifrån bilderna om vilka framtidsyrken eller drömmar man kan ha bara genom att titta på en bild. Till varje bild som jag visar kommer en liten historia. Till exempel visar jag en bild från Konungarnas Dal i Egypten. Jag frågar barnen om de har sett Indiana Jones-filmerna. Många händer kommer då upp i luften. Jag frågar dem om de kanske vill bli arkeologer som Indiana Jones och vara den första som hittar en skatt eller arbeta på ett museum och visa upp olika historiska skatter för allmänheten.

Jag talar också om vikten av att behandla andra med respekt och att vi tillsammans måste stoppa mobbning i och utanför skolan. Jag uppmanar barnen att gå fram till någon som de ser blir mobbad och stå vid dennes sida. Inget barn skall under några omständigheter utsättas för mobbning. Jag berättar för barnen att om de hjälper varandra motverka mobbning så är de mina hjältar. Jag uppmanar dem till vänskap och att respektera varandra, oavsett vilken kulturell bakgrund någon har.

Jag får vanligtvis en fråga från barnen (och om de inte ställer den så tar jag själv upp den) – ”Peter – vad är det viktigaste för oss i skolan att tänka på för att nå våra drömmar?”

Jag ber sedan barnen att hitta sina lärare eller mentorer i lokalen och titta dem djupt I ögonen. Sedan säger jag högt att läxläsning är en jätteviktig del på vägen mot sina drömmar. Efter lite skratt från barnen berättar jag om min syn på saken. Om de gör sin läxa får de ny kunskap som kanske leder dem till deras framtida dröm. Om de redan har gjort sina läxor så kan de alltid söka ny kunskap inom det område som läxan gäller eller reflektera över sin egen syn på en viss historia eller händelse.

Men det är också viktigt att fråga om hjälp om de inte förstår läxan. Att be om hjälp är mycket viktigt, inte bara för barn utan även för oss vuxna.

Sedan kommer jag in på min personliga historia om hur jag fick lära om att tala och gå för sex år sedan efter en svår cykelolycka där jag inte bar cykelhjälm. Jag berättar om kampen att komma tillbaka och kopplingen till att bära cykelhjälm för att nå sina drömmar, oavsett ålder. Bär de cykelhjälm varje dag ökar de sina chanser att nå sin dröm.

Varje barn eller ung vuxen i publiken får sedan en liten uppgift. De skall skriva ett brev till sig själva när de är 30 år gamla där de berättar hur de gick tillväga för att nå sina drömmars mål.

Nu har jag en uppmaning till dig som läser detta blogginlägg. Har du någon erfarenhet som du anser att barn och unga vuxna på skolor i närheten av där du bor borde få lära sig av?

När kan du dela med dig av denna erfarenhet till barnen och kan du tänka dig att liksom jag göra detta helt kostnadsfritt? Kanske är det just ditt besök och din historia som inspirerar ett barn till en framtida dröm eller att fortsätta kämpa för att nå sin nuvarande dröm. Ditt besök kommer att göra skillnad.

Låt oss tillsammans hjälpa barn och unga vuxna att komma närmare sina drömmar.

Så länge jag kan kommer jag alltid att donera ett antal föreläsningar till skolor för varje debiterad föreläsning som jag får via min profil hos Sveriges Talare.

Peter Åberg
Talare

Skriv en kommentar

Din kommentar kommer att granskas innan publicering

Svårt att hitta rätt talare - vi hjälper dig

Kontakta oss 

När du kontaktar oss samtycker du till att vi behandlar din information enligt vår integritetspolicy.

Vi svarar på ditt mejl inom 5 minuter under ordinarie öppettider 07.30-18.30

FAQ Frågor & svar

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna kring vår service, såsom priser, förfrågningar samt mycket mer.

Vad kostar en föreläsare? VAD KOSTAR EN FÖRELÄSARE?

Vad gör man om en föreläsare blir sjuk? OM FÖRELÄSAREN BLIR SJUK?

Vad för typ av gåva kan man ge en föreläsare? GÅVA TILL FÖRELÄSARE?

SverigesTalare.se

Om Sveriges Talare talarförmedling OM SVERIGES TALARE

Hitta till Sveriges Talare HITTA HIT

Sveriges Talares bloggarkiv BLOGG

Sveriges Talares nyhetsbrev Nyhetsbrev

Sveriges Talares Integritetspolicy Integritetspolicy

Boka gärna ett möte med oss
Du är välkommen över en kopp bryggkaffe.

Kontakta oss

Öppettider: Vardagar 07:30–18:30
Telefon: 0121-249 00
Jour kvällar och helger: +46 (0)70-930 57 85

Sveriges Talare talarförmedlings e-postadressE-post: info@sverigestalare.se
Vi svarar på ditt mejl inom 5 minuter under ordinarie öppettider

Sveriges Talare Kompetensförmedling AB
Besöksadress:
Kungsbron 23
111 22 Stockholm
Postadress:
BOX 1041
101 38 Stockholm

Organisationsnummer 559015-5866

Sociala media

Samarbetspartners

www.presentationsteknik.com Roos & Tegnér Cool Company Skandinavien AB

© 2008–2019 SverigesTalare.se  |  Cookies | Sitemap