0 produkter / 0 kr
0
Publicerad 2017-10-16, 00:00
Jag har arbetat med organisationsutveckling genom individutveckling i drygt 20 år nu men aldrig någonsin mött så många människor som haft det så bra och mått så dåligt. Från mitt perspektiv finns det två huvudskäl till detta. Det ena är att alldeles för många krånglar till alldeles för mycket alldeles för ofta alldeles i onödan.
Varför gör dom det? Jo de tror inte att de duger som de är. Varför det? Jo vi lever i en värld med en enorm förändringstakt, där dagens lösningar blir inaktuella i morgon. Det leder till att vi utan att alltid vara medvetna om det utvecklas lite varje dag, då vi har en unik förmåga att anpassa oss till de förändringar vi ställs inför.
Varför är detta ett problem, jo för att en oreflekterad erfarenhet inte är någon erfarenhet! Du lär dig helt enkelt massor av nya saker, men om du inte stannar upp och reflekterar över dem, bildar det ”bara” s k tyst kunskap. Du vet, men vet inte att du vet! Det leder till att du blir duktigare och duktigare men upplever inte detta själv. Vad är problemet? Jo andra ser dig som duktigare utifrån och in än du ser dig inifrån och ut.
Hört talas om bluffsyndromet? Enligt mig är detta en stor delförklaring till denna känsla. Så vad göra? Först och främst börja fråga dig varje dag: ”Vad har jag lärt idag?” Och för gärna dagbok över detta. Sedan kan du också arbeta med att medvetandegöra dig om din tysta kunskap. Det är ett av mina kraftfullaste coachverktyg att få människor att verkligen förstå vilken inneboende kapacitet de aggregerat genom livet utan att ha reflekterat över det.
De frågor jag då jobbar med är lite förenklat att inventera viktiga händelser i livet och hur du hanterade dem. Fundera sedan över vilka färdigheter och förmågor man de facto måste ha för att klara det du har klarat i livet. Gör du detta gediget, lovar jag att du kommer att bli förvånad över hur mycket färdigheter och förmågor du de facto har men inte alltid tänker på att du har. Du har till att börja med tagit dig ända hit i livet.
Den andra lösningen är att hitta tillbaka till urkraften i det som gör att vi människor, på gott och ont, idag besitter moder jord, nämligen urkraften i livet som tillsammansprojekt. Det som tagit oss hit, vår unika förmåga att samarbeta i grupp, flock, har de flesta av oss lämnat helt. I den senaste mätningen av World Value Survey ligger Sverige längst upp i hörnet avseende individualisering och sekularisering. Sekulariseringen har jag ingen synpunkt på. Människor får tro eller inte tro på vad eller vem de vill, men individualiseringen menar jag är katastrofal. Vi har skapat ett samhälle där ingen skall behöva någon och vara så väldigt självständiga. Vad vi missade var att då är ju heller ingen behövd!
Då behovet att vara behövd är ett av våra viktigaste och djupast liggande behov, leder denna skenbara självständighet till att fler och fler människor känner sig mer och mer ensamma omgivna av massor av andra med samma känslor. Låter detta vettigt? I mina öron riktigt korkat. Vi undrar ibland varför vi mår så dåligt, när vi har det så bra. Jag undrar varför vi inte mår sämre, när vi är så korkade.
Det är bl a därför jag kallar mig resande i sunt förnuft.
Vi behöver bli mer reflekterande som vi var förr och vi behöver hämta tillbaka urkraften i tillsammansprojektet för att med lust och glädje bejaka tempot i utvecklingen, vilket är absolut nödvändigt, då det kommer att gå ännu fortare i morgon. Kombinera känslan av att inte vara så duktig som du faktiskt är med känslan av att vara ensam, en riktigt giftig cocktail för nattsömn m m. Låt oss tillsammans vända trenden och istället för att ställa frågan ”What’s in it för me?” fråga ”What’s in it for you?” Som du säkert känner till, mår givaren bättre än mottagaren, så börja njut av att ge, men ställ dig också frågan ”När gav jag senast någon gåvan att vara behövd genom att ta emot?”
Jo jag vet att vissa ger och ger men upplever sig inte få tillbaka i proportion till vad de ger. Vad göra? Ta en dialog med befintliga mottagare av ditt givande. Om det inte hjälper, byt mottagare till ditt givande men sluta inte att ge. Då lägger du locket på själva livet. Dessutom är det ju så att du inte alltid får där du ger, utan från något annat oväntat håll
Ovanstående är ju resonemang som alla företag måste förstå på djupet både för interna processer och samarbete men också för affären. Att vara sammansvetsade reflekterande team, som kan ta snabba och självständiga beslut i linjen blir viktigare och viktigare i så många sammanhang idag. Mer om just detta en annan gång. Nu önskar jag dig lycka till med ditt reflekterande och relationsutvecklande så att du på riktigt börjar må och prestera bättre i nämnd ordning.
Jobbar du i en organisation där du tror det finns utvecklingspotential i ovanstående områden, tveka inte att höra av dig. Jag har såväl analoga som digitala verktyg och brinner mer än någonsin för att tillsammans med dig få göra skillnad.
Christer Olsson
Talare
Vi svarar på ditt mejl inom 5 minuter under ordinarie öppettider 07.30-18.30
E-post: nathalie@sverigestalare.se
Här hittar du svar på de vanligaste frågorna kring vår service, såsom priser, förfrågningar samt mycket mer.
Öppettider: Vardagar 07:30–18:30
Tel: +46 (0)70 - 930 57 85
Jour kvällar och helger: +46 (0)70-930 57 85
E-post: nathalie@sverigestalare.se
Vi svarar på ditt mejl inom 5 minuter under ordinarie öppettider
Sveriges Talare Kompetensförmedling AB
Besöksadress:
Kungsbron 23
111 22 Stockholm
Postadress:
Albrektsvägen 75
632 26 Norrköping
Organisationsnummer 556728-0283