Här använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Sveriges Talare Kompetensförmedling AB logotyp

Öppet: Vardagar 07.30–18.30 | Telefon: 0121-249 00. Jour kvällar och helger: 070-930 57 85 E-post: info@sverigestalare.se – svar inom 5 minuter under öppettider.

0 produkter / 0 kr

Min talarlista

0

Talare att skicka förfrågan till

 

Det farligaste ansiktsuttrycket att passa sig för i affärs- och personliga relationer

Publicerad 2017-09-18, 17:07

När det handlar om att hitta sanningen är ansiktet en stor give away.

Det finns många olika tecken på bedrägeri som du kan leta efter och som vi kan använda oss av om vi misstänker att någon är oärlig mot oss. Kroppsspråket, orden vi använder och ansiktsuttrycken är vad en tränad sanningsletare tittar på för att upptäcka bedrägeri. I detta inlägg ska vi koncentrera oss först och främst på ansiktet och höja ögonbrynen för ett speciellt uttryck som borde slå på alla dina varningslampor.

Människor kan göra 10 000 unika ansiktsuttryck. Det är ett gigantiskt antal kombinationer med tanke på att vi bara har 43 muskler i vårt ansikte. Men innan du trillar av stolen som du sitter på så kan jag lugna dig med att du inte behöver känna igen alla 10 000 för att bli en duktig sanningsletare.

Tack vare forskning av Paul Ekman vet vi nu idag att de ansiktsuttryck som är värda att känna till kan grupperas i sju grundläggande känslor: Rädsla, glädje, sorg, ilska, förakt, avsky och förvåning. När du letar efter ett äkta ansiktsuttryck för dessa grundläggande känslor så är de nästan alltid symmetriska. Vi avslöjar vanligtvis sanna känslor jämnt på båda sidor av ansiktet och ett ansikte ser mest naturliga ut när det balanseras. Sex av de sju ovannämnda känslorna visas med symmetriska uttryck i ansiktet så om en kollega visar tecken på överraskning på bara ena sidan av ansiktet, är chansen stor att hen redan visste vad du just berättade. Vi har mikrouttryck för dessa sju känslor som inte varar längre än 25 hundradelar, dvs att dessa tecken på känslor svischar förbi lika snabbt som en fredagslöning innan vi medvetet uppfattat dem. Dessa mikrouttryck är märkbara för det tränade ögat och kan avslöja dolda känslor och avsikter. Om du lär dig dessa mikrouttryck så kommer du även att bli en fena på att läsa uttrycken när de väl stannar kvar längre. Här är några tecken på vad du ska leta efter.

Det är de ofrivilliga rörelserna runt ögonen som skiljer ett äkta leende från en falskt. Äkta uppriktiga leenden omfattar två huvuddelar: uppåtvända hörn av munnen och kisande ögon och rynkor i ytterdelen av ögonlocken. Människor kan medvetet och ganska enkelt manipulera musklerna runt munnen för att bilda likheten med ett leende, men det är nästan omöjligt att förfalska naturliga muskelrörelser runt ögonen. Så om din partners leende inte aktiverar ögonen så kan det vara en bra idé att fråga om allting står rätt till. Ett leende är oftast det vanligaste sättet att dölja känslor på. Medan ett uppriktigt leende kan tydas runt ögonen så visas riktig sorg med hakan. Endast 1 av 10 personer kan dra ner mungiporna utan att också aktivera muskeln runt hakan. Denna extra hakrörelse är också tecken på att personen uppvisar en falsk känsla av sorg.  

Kvalificerade lögnare vet hur man håller ett pokeransikte tack vare massor av övning, och goda lögnare kan ge övertygande falska uttryck av rädsla, ilska, sorg eller det uttryck som situationen kräver. Men även de bästa lögnare är inte perfekta, rädslan att bli avslöjad kan skina igenom. De visar kanske en snabb flash av förakt eller de kan till och med visa en hint av förtjusning över att komma undan med sitt bedrägeri. Tränade lögnletare som är utbildade kan upptäcka dessa ”läckor” upp till 90 procent av gångerna, resten av oss har bara rätt 54 procent av gångerna. Ungefär lika stor chans som slumpen.

Detta leder oss till nu vilket av dessa uttryck som är det farligaste.  Det är det enda asymmetriska uttrycket för våra sju grundläggande känslor nämligen förakt. 

Förakt är förknippat med moralisk överlägsenhet och det är väldigt svårt att återhämta sig från. Du har blivit avfärdad när du ser detta uttryck. Kika på den lägre delen av ansiktet för det är där vi visar uttrycket som består av att höja ena sidan av munnen medan den andra bildar ett halvleende. När du upptäcker detta uttryck är det dags att fundera en sväng till om detta är en person som du vill göra affärer med eller för den delen ha någon personlig relation med.

Vetenskapen vet en hel del idag om hur människor generellt beter sig när man ljuger.  T ex så ändrar en lögnare sin blinkhastighet, tonen på sin röst, använder ett mer formellt språk, pekar med fötterna mot utgången. En lögnare tittar även på dig lite extra mycket i ögonen, ja precis tvärtemot vad myten säger. De flesta tror att man gör ett ärligt intryck när man ser någon i ögonen men det har visat sig att lögnare tittar extra mycket bara för att väga upp myten. En lögnare upprepar även en fråga i dess fulla längd för att köpa sig tid att förbereda ett svar.

Men alla dessa tecken på bedrägeri är just tecken och inte bevis. Alla människor uppvisar ibland tecken på bedrägeri fast de pratar sanning. Vi är helt enkelt människor. Men det är när du ser kluster av uttryck som du ska vara extra vaksam och börja ställa lite fler frågor för att upptäcka sanningen.

I nästa inlägg ska vi gå igenom kroppsspråket för att lära oss upptäcka fler tecken på bedrägeri. Tills dess ta och träna lite extra på att vara uppmärksam på ansiktsuttrycken du möter i din vardag. Ett bra träningstips kan vara att du väljer ett uttryck för en dag och lär dig känna igen det uttrycket. Ropa inte ut HA! Du är egentligen ledsen fast du ler, jag vet för jag har läst Claes blogg. Men ställ gärna frågan om hur hen mår och om hen behöver prata ut. För i slutändan är det detta som allting handlar om. Att kunna se att någon behöver din hjälp fast de inte frågar efter den. Det är kanske det som kommer bli avgörande för just den personen och er relation.

För er som inte kan vänta och vill veta mer om att upptäcka bedrägeri kolla in Pamela Meyer på Youtube och hennes berömda TED talks och även Paul Ekmans forskning som är mannen som TV serien Lie to me bygger på. Ta nu era nyförvärvade kunskaper för att sprida gott runt om i världen så hörs vi snart igen.

Claes Danell
Talare

Skriv en kommentar

Din kommentar kommer att granskas innan publicering

Svårt att hitta rätt talare - vi hjälper dig

Kontakta oss 

När du kontaktar oss samtycker du till att vi behandlar din information enligt vår integritetspolicy.

Vi svarar på ditt mejl inom 5 minuter under ordinarie öppettider 07.30-18.30

FAQ Frågor & svar

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna kring vår service, såsom priser, förfrågningar samt mycket mer.

Vad kostar en föreläsare? VAD KOSTAR EN FÖRELÄSARE?

Vad gör man om en föreläsare blir sjuk? OM FÖRELÄSAREN BLIR SJUK?

Vad för typ av gåva kan man ge en föreläsare? GÅVA TILL FÖRELÄSARE?

SverigesTalare.se

Om Sveriges Talare talarförmedling OM SVERIGES TALARE

Hitta till Sveriges Talare HITTA HIT

Sveriges Talares bloggarkiv BLOGG

Sveriges Talares nyhetsbrev Nyhetsbrev

Sveriges Talares Integritetspolicy Integritetspolicy

Boka gärna ett möte med oss
Du är välkommen över en kopp bryggkaffe.

Kontakta oss

Öppettider: Vardagar 07:30–18:30
Telefon: 0121-249 00
Jour kvällar och helger: +46 (0)70-930 57 85

Sveriges Talare talarförmedlings e-postadressE-post: info@sverigestalare.se
Vi svarar på ditt mejl inom 5 minuter under ordinarie öppettider

Sveriges Talare Kompetensförmedling AB
Besöksadress:
Kungsbron 23
111 22 Stockholm
Postadress:
BOX 1041
101 38 Stockholm

Organisationsnummer 559015-5866

Sociala media

Samarbetspartners

www.presentationsteknik.com Roos & Tegnér Cool Company Skandinavien AB

© 2008–2019 SverigesTalare.se  |  Cookies | Sitemap