Sveriges Talare Kompetensförmedling AB logotyp

Öppet: Vardagar 07.30–18.30 | Tel: +46 (0)70-930 57 85. Jour kvällar och helger: 070-930 57 85 E-post: nathalie@sverigestalare.se – svar inom 5 minuter under öppettider.

0 produkter / 0 kr

Min talarlista

0

Talare att skicka förfrågan till

 

Mat påverkar både kropp och själ

Publicerad 2017-10-24, 00:00

Känner du ofta stress och press för att få ihop vardagsmaten på ett bra sätt? Har du svårt att hålla fokus i skolan eller på arbetet? Cecilias föreläsning om mat och näring går ut på att du ska få nya friska idéer som du konkret kan använda i din vardag för att underlätta och skapa en livsstil som bygger på långsiktighet.

Jag är 70-talist och uppväxt under 80-talet när chokladdryck, rostade mackor med marmelad, sötad yoghurt med kraftigt sockrade flingor stod på frukostmenyn utan att någon direkt reagerade. Idag vet vi mycket mer om hur detta påverkar oss negativt – ändå har många till och med en ännu sämre kosthållning. Jag förstod inte riktigt då hur detta i kombination med en näringsfattig lunch i skolan påverkade mina skol- och idrottsresultat negativt. Efter skolan jobbade jag många år som kock i restaurangbranschen, där man varje dag utsätts för hög stress och som följd ofta dålig kosthållning. Idag förstår jag bättre vad som påverkar mitt psykiska och fysiska mående.

Jag möter människor i många olika livssituationer när jag privatcoachar i matlagning eller föreläser för idrottsföreningar. Många har en sak gemensamt, svårigheten att få vardagen att gå ihop i kombination med en sund livsstil. Det blir ofta färdiglagad mat eller så snurrar man på 5–10 rätter som känns ganska tråkiga efter ett tag. Omkring 50 procent av alla långtidssjukskrivningar beror på psykisk ohälsa. Jag tror att vi delvis kan avhjälpa detta genom ökad kontroll på vardagsmaten, att värdesätta själva måltiden mer och skaffa sig bättre matlagningskunskaper. För många handlar maten om att få i sig snabbt bränsle, för att sedan springa vidare till nästa grej. Vad händer i hjärnan när vi inte får i oss rätt näring eller skickar flera olika signaler till hjärnan genom att gå och äta samtidigt?

Utifrån en sund livsstil vill jag ge ett annat perspektiv på mat, som påverkar både vår fysiska hälsa och vårt psyke. När jag går in på faktadelen, tar jag upp det viktigaste och varför vi behöver alla näringsämnen. Vad de påverkar och hur de samverkar med varandra. Varför många dieter får oss att må sämre, när vi nästan utesluter vissa näringsämnen. Jag ger dig verktyg för att bygga en sund livsstil mer långsiktigt och göra förändringar i lugnare takt. Då kan du lättare parera mellan de olika ”matlarmen” genom att du har en starkare grund att stå på med dina kunskaper.

Tre tips för en skönare vardag:

Håll energi- och vätskenivån jämn genom att äta regelbundet utan snabba kolhydrater. Då orkar du hålla fokus längre och mer effektivt.

Gör hemmaköket mer inspirerande att jobba i genom bra och fina köksredskap. En dålig kniv eller en guppig skärbräda gör ingen glad!

Inkludera barnen i köket tidigt. De kommer att bli en avlastning och med tiden mer självständiga som unga vuxna.


Cecilia Walton

Talare

Skriv en kommentar

Din kommentar kommer att granskas innan publicering

Svårt att hitta rätt talare - vi hjälper dig

Kontakta oss 

Vi svarar på ditt mejl inom 5 minuter under ordinarie öppettider 07.30-18.30

E-post: nathalie@sverigestalare.se

När du kontaktar oss samtycker du till att vi behandlar din information enligt vår integritetspolicy.

Vi svarar på ditt mejl inom 5 minuter under ordinarie öppettider 07.30-18.30

FAQ Frågor & svar

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna kring vår service, såsom priser, förfrågningar samt mycket mer.

Vad kostar en föreläsare? VAD KOSTAR EN FÖRELÄSARE?

Vad gör man om en föreläsare blir sjuk? OM FÖRELÄSAREN BLIR SJUK?

Vad för typ av gåva kan man ge en föreläsare? GÅVA TILL FÖRELÄSARE?

Kontakta oss

Öppettider: Vardagar 07:30–18:30
Tel: +46 (0)70 - 930 57 85
Jour kvällar och helger: +46 (0)70-930 57 85

Sveriges Talare talarförmedlings e-postadressE-post: nathalie@sverigestalare.se

Vi svarar på ditt mejl inom 5 minuter under ordinarie öppettider

Sveriges Talare Kompetensförmedling AB
Besöksadress:
Kungsbron 23
111 22 Stockholm

Postadress:
Albrektsvägen 75
632 26 Norrköping

Organisationsnummer 556728-0283

Sociala media

Samarbetspartners

© 2008–2019 SverigesTalare.se  |  Cookies | Sitemap