Här använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Sveriges Talare Kompetensförmedling AB logotyp

Öppet: Vardagar 07.30–18.30 | Telefon: 0121-249 00. Jour kvällar och helger: 070-930 57 85 E-post: info@sverigestalare.se – svar inom 5 minuter under öppettider.

0 produkter / 0 kr

Min talarlista

0

Talare att skicka förfrågan till

 

Företag vinner på att bli föräldrasmarta

Publicerad 2017-06-21, 00:00

Ett vältränat sinne för prioriteringar. Med ett beprövat tålamod i konflikter och kriser. Van att delegera, organisera, vara kreativ och effektiv samtidigt – även i kaos och ibland utan mycket sömn. Med förmågan att se andras behov, och att med empati och väl inövade motivationstekniker få andra att växa. En inkluderande och lyhörd person som ser till att stärka och ta till vara alla individers kompetens, oavsett förutsättningar och bakgrund.

En beskrivning av en modern ledare. Och en förälder.

Föräldraskap – en av de bästa managementkurser som finns!
Vissa återvänder efter en föräldraledighet med känslan av att ha sackat efter, övertygade om att de andra utvecklats massor ”medan jag bara var hemma med barn”. De går runt och känner sig som en belastning på jobbet. När det egentligen är tvärtom. Och det gäller förstås alla stadier av föräldraskapet.

De flesta moderna företag jag träffat i Sverige ser sig idag som ”föräldravänliga” och erbjuder praktiska lösningar, ibland med uttalade riktlinjer för ledare. Men det räcker ofta inte. Som en nybliven småbarnsmamma sa till mig efter en föreläsning:

”Jag är på en av Sveriges mest ’föräldravänliga’ arbetsplatser, med en föräldrapolicy där det står att det är ok att gå tidigare för att hämta barn på dagis. Men det känns inte ok. Jag möter suckar och höjda ögonbryn. Det får mig att känna att jag aldrig räcker till, varken på jobbet eller hemma, och jag har flera gånger varit på gränsen till att inte orka mer och sjukskriva mig. Jag funderar allvarligt på att säga upp mig, och jag vet att flera kollegor börjat känna som jag.”

Många företag har mål kring ökat antal kvinnor bland anställda och ledare. Förändrade förhållningssätt, dvs attityder och reaktioner bland ledare och kollegor, har stor betydelse för att attrahera och behålla kompetens, samt förebygga utbrändhet och psykisk ohälsa. Det kan tyckas självklart. Men alla arbetsgivare är inte där än.

Föräldraskap är en av de allra bästa ledarskapskurser man kan gå. Det behövs fler förebilder och ett normskifte på många arbetsplatser för att öka medvetenheten om föräldraskapets nytta på jobbet.

ROI med föräldraskap på jobbet
Kärnan i förhållningssättet Föräldrasmart handlar om att som arbetsgivare ge stöd till anställda föräldrar – men framför allt att föräldrar, ledare och arbetsgivare vet varför det är värt att investera i stöd för att kombinera jobb och familj (dvs ROI, Return On Investment). Det är dock viktigt att poängtera att det inte handlar om att ”favorisera” anställda med barn, utan om att inte problematisera dem. Medarbetare utan barn utvecklar sin kompetens på andra sätt, men föräldraskap bör inte ses som ett avbrott i utvecklingen och karriären.

”Jag har vid flera tillfällen anställt gravida kvinnor. När jag rekryterar har jag ett långsiktigt perspektiv med en ambition att alltid anställa den som är bäst. Att se barn och graviditet som något negativt känns helt främmande. Att vara förälder är positivt och utvecklande.”

Stefan Hollmark, trebarnsfar och koncernchef, Telge AB

En modell för inkludering och hållbarhet
Inkluderande ledarskap bidrar till ökad mångfald, jämställdhet och social hållbarhet. Men hur lyckas man i praktiken? Ta tillfället att använda föräldraskap som ett konkret exempel på hur man bättre attraherar, behåller och tar tillvara all kompetens i företaget. Ett exempel som många i ett företag kan relatera till, och som främjar det förhållningssätt som bör gälla mot alla grupper av medarbetare. Utforska vad, varför och hur ni kan utveckla egna och andras attityder internt – oavsett om ni är en grupp ledare, föräldralediga medarbetare eller en HR-avdelning som vill finna ny inspiration.

Börja ställa er frågor som t ex:

  • Hur föräldrasmarta respektive föräldravänliga är vi idag? Vilka attityder och beteenden märker vi i vår organisation?
  • Vad vinner vi på att bli mer föräldrasmarta? Hur kan förhållningssättet bidra till ökad inkludering, mångfald och jämställdhet?
  • Vilka föräldraförmågor stärker mest ert ftg/din och andras yrkesroll/ert ledarskap?

Vill du veta mer – boka in Tiina Bruno för en inspirationsföreläsning eller interaktiv workshop.

Det är hög tid att bli mer föräldrasmart!

Tiina Bruno
Föreläsare


Tiina Bruno är grundare av konceptet Föräldrasmarta företag och PrioHjul-metoden. Hennes bok fick 2010 stor uppmärksamhet för sitt sätt att utmana traditionella tankemönster med tydliga exempel. Genom att fortsätta identifiera och sprida förebilder i Sverige och internationellt har Tiina blivit en uppskattad inspiratör för ledare, medarbetare, grupper med föräldralediga, HR-grupper m fl. Hennes föreläsningar och workshops utvecklar interna attityder och verktyg för att attrahera och ta tillvara all kompetens i företaget.

Skriv en kommentar

Din kommentar kommer att granskas innan publicering

Svårt att hitta rätt talare - vi hjälper dig

Kontakta oss 

När du kontaktar oss samtycker du till att vi behandlar din information enligt vår integritetspolicy.

Vi svarar på ditt mejl inom 5 minuter under ordinarie öppettider 07.30-18.30

FAQ Frågor & svar

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna kring vår service, såsom priser, förfrågningar samt mycket mer.

Vad kostar en föreläsare? VAD KOSTAR EN FÖRELÄSARE?

Vad gör man om en föreläsare blir sjuk? OM FÖRELÄSAREN BLIR SJUK?

Vad för typ av gåva kan man ge en föreläsare? GÅVA TILL FÖRELÄSARE?

SverigesTalare.se

Om Sveriges Talare talarförmedling OM SVERIGES TALARE

Hitta till Sveriges Talare HITTA HIT

Sveriges Talares bloggarkiv BLOGG

Sveriges Talares nyhetsbrev Nyhetsbrev

Sveriges Talares Integritetspolicy Integritetspolicy

Boka gärna ett möte med oss
Du är välkommen över en kopp bryggkaffe.

Kontakta oss

Öppettider: Vardagar 07:30–18:30
Telefon: 0121-249 00
Jour kvällar och helger: +46 (0)70-930 57 85

Sveriges Talare talarförmedlings e-postadressE-post: info@sverigestalare.se
Vi svarar på ditt mejl inom 5 minuter under ordinarie öppettider

Sveriges Talare Kompetensförmedling AB
Besöksadress:
Kungsbron 23
111 22 Stockholm
Postadress:
BOX 1041
101 38 Stockholm

Organisationsnummer 559015-5866

Sociala media

Samarbetspartners

www.presentationsteknik.com Roos & Tegnér Cool Company Skandinavien AB

© 2008–2019 SverigesTalare.se  |  Cookies | Sitemap