Sveriges Talare Kompetensförmedling AB logotyp

Öppet: Vardagar 07.30–18.30 | Tel: +46 (0)70-930 57 85. Jour kvällar och helger: 070-930 57 85 E-post: nathalie@sverigestalare.se – svar inom 5 minuter under öppettider.

0 produkter / 0 kr

Min talarlista

0

Talare att skicka förfrågan till

 

Behåll och öka des psykiska ohälsan

Publicerad 2017-04-06, 14:06

Friskfaktorer och problemlösningsmodeller.

Livet är en resa och varje dag ska du och jag framåt. Ingen dag tillbaka. Resplaner och förväntningar styr vår färd. Vad tänker vi om framtiden och vad tror vi är möjligt, påverkar alla våra beslut och val vi gör för att ta oss fram. Får vi positiva förslag av andra och kunskap om vad som hjälpt andra att ta sig till resmålet kan det bidra till att vi anstränger oss lite mer. Vid resans start och packar vi ett handbagage där vi placerar det vi tror är särskilt viktigt. I ett annat bagage som vi sänder, packar vi det som vi kan ta när vi kommer fram. Det är också viktigt men inte lika, som det vi packar ned i handbagaget.

Symboliskt ska varje människa under livets resa packa ett handbagage med sociala, fysiska och psykologiska friskfaktorer som gör att vi klara de hinder vi kommer möta under resan.

Självfallet kommer många saker hända som vi inte är förberedda på men det vi har i bagaget kan hjälpa oss framåt.

Fokus på hälsofrämjande faktorer, individuella och generella komponenter som leder till god självbild och tillit till omvärldens förmåga att hjälpa och stödja presenterar jag under föredrag och kurser.

Tema kring vad som bidrar till att hälsa uppstår och att hälsa består kommer kan vara en bra grund för att ta sig framåt på livets resa.

Friskfaktorer, skyddsfaktorer och bemästringsstrategier som ger möjligheter att skapa ett psykologiskt motstånd till de påfrestningar och hinder varje människa möter på livet väg är viktiga delar i förebyggande och främjande arbetet med människor i alla åldrar.

Han skapade en teori som vi idag kallar för Salutogenes. Läran om människans hälsa. Aron A studerade och forskade på vilka faktorer som bidrar till att vi når våra mål och klarar det vi önskar i livet. Han kom fram i intervjuer och samtal med människor som startat om efter livets krascher att de som kunde börja om på livets resa ofta hade något han kallade för KASAM ”känsla av sammanhang” . De som överlevde och påbörjade ny resa fanns i kontexter där relationer var viktiga. De hade nära vänner och tillhörde föreningar och trossamfund. De hade en meningsfull fritid och ägnade tid åt att hjälpa andra. De hade god social kapacitet och ett positivt självförtroende. De kunde be om hjälp och hade kunskap om vem som kunde bidra. Plus en massa annat som vi kan ha nytta av på livets väg som problemlösningsmodeller, kreativitet, positiv hållning, drömmar, mod och att kunna förhandla. Detta bör vi packa i bagaget på livets resa. Ju fler av de friskfaktorer Aron Antonvsky fann du har desto större chans att du klarar dig. Friskfaktorerna bidrog till att människor startade om och fick ett bra liv. Hälsa är inte konstant utan den kan påverkas, förbättras och förstärkas. Friskfaktorer och mesting visar vägen. Så skapa ett hållbart bagage och se till att packa med det som hjälper till att ta dig fram på livets väg. Och kom ihåg, du kan alltid packa om, köpa ny väska och ta ett annat tåg.

Författare: Mia Börjesson

Skriv en kommentar

Din kommentar kommer att granskas innan publicering

Svårt att hitta rätt talare - vi hjälper dig

Kontakta oss 

Vi svarar på ditt mejl inom 5 minuter under ordinarie öppettider 07.30-18.30

E-post: nathalie@sverigestalare.se

När du kontaktar oss samtycker du till att vi behandlar din information enligt vår integritetspolicy.

Vi svarar på ditt mejl inom 5 minuter under ordinarie öppettider 07.30-18.30

FAQ Frågor & svar

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna kring vår service, såsom priser, förfrågningar samt mycket mer.

Vad kostar en föreläsare? VAD KOSTAR EN FÖRELÄSARE?

Vad gör man om en föreläsare blir sjuk? OM FÖRELÄSAREN BLIR SJUK?

Vad för typ av gåva kan man ge en föreläsare? GÅVA TILL FÖRELÄSARE?

Kontakta oss

Öppettider: Vardagar 07:30–18:30
Tel: +46 (0)70 - 930 57 85
Jour kvällar och helger: +46 (0)70-930 57 85

Sveriges Talare talarförmedlings e-postadressE-post: nathalie@sverigestalare.se

Vi svarar på ditt mejl inom 5 minuter under ordinarie öppettider

Sveriges Talare Kompetensförmedling AB
Besöksadress:
Kungsbron 23
111 22 Stockholm

Postadress:
Albrektsvägen 75
632 26 Norrköping

Organisationsnummer 556728-0283

Sociala media

Samarbetspartners

© 2008–2019 SverigesTalare.se  |  Cookies | Sitemap