Sveriges Talare Kompetensförmedling AB logotyp

Öppet: Vardagar 07.30–18.30 | Tel: +46 (0)70-930 57 85. Jour kvällar och helger: 070-930 57 85 E-post: nathalie@sverigestalare.se – svar inom 5 minuter under öppettider.

0 produkter / 0 kr

Min talarlista

0

Talare att skicka förfrågan till

 

Utmana kreativiteten

Publicerad 2017-01-12, 15:12

Förra årets politiska debatt gjorde det tydligt att få och ibland ogenomtänkta ord kan få stort genomslag. Det kan till och med leda till att man blir vald till president. På gott och ont. Mest ont verkar det som just nu… Men det finns hopp!

Våra ordval är viktiga då vi skall kommunicera med andra. Vilka ord vi väljer påverkar hur vi blir uppfattade och förstådda. Det är ju ingen nyhet att förmågan att uttrycka sig påverkar vår relation med andra. Både privat, på jobbet och i samhället i stort. Ofta använder vi de ord vi redan känner till och känner oss trygga med. De vi tror är sanna. Oftast går detta ganska bra och livet flyter på som vanligt. Då och då möter man människor som kanske talar ett annat språk eller inte kan det språk du talar så väl. Plötsligt får man anstränga sig mera. Finna synonymer som beskriver det man vill säga. Fungerar inte det får man ta till gester, papper och penna eller annan rekvisita för at göra sig förstådd. Förhoppningsvis går budskapet fram någorlunda som man tänkt.

På liknande sätt påverkar våra ordval och tankar även oss själva. Vi använder ord vi redan känner till för att beskriva vår omvärld. Det blir såklart enklast så. Detta är även begränsande då vi skall finna nya idéer eller lösningar. Designprocessen är en metod för att hjälpa oss att finna bra lösningar. Delvis genom rätt ordval. Om jag till exempel säger att du skall rita en stol så är det stor sannolikhet att det blir något med fyra ben, en sits, ett ryggstöd och eventuellt armstöd. Om jag istället hade sagt att du skall rita något som möjliggör sittande så är det större sannolikhet att du inte får upp någon tydlig bild i huvudet, utan snarare börjar ställa frågor. Till exempel vilken form av sittande? Vem är det som skall sitta? Och varför behöver den personen sitta över huvud taget?

Att medvetet bryta invanda föreställningar för att finna nya lösningar genom att använda ord som; möjliggöra, erbjuda, tillåta är en bra start. Designprocessen är det roligaste och mest utmanande jag vet att jobba med då det går att applicera på vad som helst. Allt ifrån en tandpetare till hela samhällen. När man väl funnit lösningen på ett problem eller utvecklat gamla idéer kan man börja leta efter hur det skall se ut och fungera. Oavsett om det är en fysisk produkt, tjänst eller strategisk riktning. 2017 blir året då vi finner nya roliga och användbara ord som hjälper oss att öppna upp våra sinnen. Låt oss börja med att finna lösningar på hur vi kan möjliggöra en bättre miljö och skapa ett mera tillåtande samhälle i stort.

Författare: Jens Thoms Ivarsson, Creative Director - FIRST HAMMER STUDIO

Skriv en kommentar

Din kommentar kommer att granskas innan publicering

Svårt att hitta rätt talare - vi hjälper dig

Kontakta oss 

Vi svarar på ditt mejl inom 5 minuter under ordinarie öppettider 07.30-18.30

E-post: nathalie@sverigestalare.se

När du kontaktar oss samtycker du till att vi behandlar din information enligt vår integritetspolicy.

Vi svarar på ditt mejl inom 5 minuter under ordinarie öppettider 07.30-18.30

FAQ Frågor & svar

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna kring vår service, såsom priser, förfrågningar samt mycket mer.

Vad kostar en föreläsare? VAD KOSTAR EN FÖRELÄSARE?

Vad gör man om en föreläsare blir sjuk? OM FÖRELÄSAREN BLIR SJUK?

Vad för typ av gåva kan man ge en föreläsare? GÅVA TILL FÖRELÄSARE?

Kontakta oss

Öppettider: Vardagar 07:30–18:30
Tel: +46 (0)70 - 930 57 85
Jour kvällar och helger: +46 (0)70-930 57 85

Sveriges Talare talarförmedlings e-postadressE-post: nathalie@sverigestalare.se

Vi svarar på ditt mejl inom 5 minuter under ordinarie öppettider

Sveriges Talare Kompetensförmedling AB
Besöksadress:
Kungsbron 23
111 22 Stockholm

Postadress:
Albrektsvägen 75
632 26 Norrköping

Organisationsnummer 556728-0283

Sociala media

Samarbetspartners

© 2008–2019 SverigesTalare.se  |  Cookies | Sitemap