Här använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Sveriges Talare Kompetensförmedling AB logotyp

Öppet: Vardagar 07.30–18.30 | Telefon: 0121-249 00. Jour kvällar och helger: 070-930 57 85 E-post: info@sverigestalare.se – svar inom 5 minuter under öppettider.

0 produkter / 0 kr

Min talarlista

0

Talare att skicka förfrågan till

 

Idriz Zogaj - Studieteknikträning

Publicerad 2016-11-29, 11:21

”Jag är inte eran lärare, jag är eran studietekniktränare”, eleverna nickar gillande. Europaskolan har tagit in Svenska Minnesförbundet för att under en vecka jobba med minnestekniker i skolan. Ämnen som avverkas är Periodiska systemet, historiska fakta, glosor på spanska och engelska samt ett antal decimaler på Pi. Det sista för att visa hur man kan minnas – bara för skoj skull.

Men huvudsyftet med veckan är inte att lära eleverna lära sig mer. Nä, fokus är att visa eleverna hur de med hjälp av minnestekniker kan lära sig lättare, bättre och få bättre koll på vad de lärt sig. Samt att kunna känna efter att de verkligen kan det som de lärt sig. Denna insikt bidrar starkt till att reducera kunskapsstress, något som alla elever lider mer eller mindre av. Tänk att veta ”Nu är jag klar med läxan – och jag vet att jag kan den...”.

Varje lektion är ett gympapass för hjärnan. Du ska lyssna och eller läsa samt lära. När hjärnan tar in ny kunskap, det vill säga lär sig, då är det en fysisk ansträngning som sker i hjärnan. Precis som musklerna ansträngs när eleverna har gymnastik. Men få är de tillfällen då eleverna får lära sig och träna på de tekniker som faktiskt underlättar lärandet. Att lära sig minnestekniker och att bemästra dem kräver inte bara kunskap och förståelse om teknikerna utan även träning och att i praktiken få använda dem i sin vardag, dvs skolan.

Men även förståelsen för vad som påverkar hjärnan är mycket viktigt att känna till. Som vikten av bra kost, sömn, hur jag ska repetera och vad det har med hur hjärnan fungerar att göra. Kunskap som är viktiga för alla som vill leva ett framgångsrikt liv med en hjärna som presterar på topp.

Som grundare och ordförande för Svenska Minnesförbundet har det alltid stått mig, Idriz Zogaj varmt om hjärtat att få ut teknikerna i skolan. Och då gärna till eleverna direkt. Det är lätt att skriva böcker om ämnet, och det har jag gjort. Det är lätt att föreläsa om ämnet för lärare och rektorer, det har jag också gjort. Jag har till och med utvecklat appar och spel i ämnet. Men inget är mer givande och utvecklande för mig än när jag får jobba med eleverna direkt. Elever från förskoleklass till sista året på gymnasiet, alla uppskattar att lära sig lära. För minnesträning är faktiskt väldigt roligt! Lite som roliga timmen eller roliga övningar i gymnastiken. Lärarna får så klart gärna vara med på lektionen. De blir lika förvånade som eleverna och glada över de viktiga insikter som ”tränas ut” till skillnad från enbart ”lärs ut”.

Eleverna på Europaskolan har genom olika övningar steg för steg fått förstå hur minnet fungerar kring inlärning. Hur mycket de själva kan styra aktivt över inlärningsprocessen. Teknikerna är precis de samma som Svenska Minneslandslaget använder sig av. Ett landslag jag byggt upp och är förbundskapten för. Vi vann VM 2014. Vi visade att vi är bäst i världen på minne. Fast den verkliga sanningen är att vi är bäst i världen på studieteknik. En sanning som eleverna på Europaskolan Malma i Flen fått insikt om.

För mer information om Idriz: https://www.sverigestalare.se/talare/idriz-zogaj

Författare: Idriz Zogaj - Minnesmästare

Skriv en kommentar

Din kommentar kommer att granskas innan publicering

Svårt att hitta rätt talare - vi hjälper dig

Kontakta oss 

När du kontaktar oss samtycker du till att vi behandlar din information enligt vår integritetspolicy.

Vi svarar på ditt mejl inom 5 minuter under ordinarie öppettider 07.30-18.30

FAQ Frågor & svar

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna kring vår service, såsom priser, förfrågningar samt mycket mer.

Vad kostar en föreläsare? VAD KOSTAR EN FÖRELÄSARE?

Vad gör man om en föreläsare blir sjuk? OM FÖRELÄSAREN BLIR SJUK?

Vad för typ av gåva kan man ge en föreläsare? GÅVA TILL FÖRELÄSARE?

SverigesTalare.se

Om Sveriges Talare talarförmedling OM SVERIGES TALARE

Hitta till Sveriges Talare HITTA HIT

Sveriges Talares bloggarkiv BLOGG

Sveriges Talares nyhetsbrev Nyhetsbrev

Sveriges Talares Integritetspolicy Integritetspolicy

Boka gärna ett möte med oss
Du är välkommen över en kopp bryggkaffe.

Kontakta oss

Öppettider: Vardagar 07:30–18:30
Telefon: 0121-249 00
Jour kvällar och helger: +46 (0)70-930 57 85

Sveriges Talare talarförmedlings e-postadressE-post: info@sverigestalare.se
Vi svarar på ditt mejl inom 5 minuter under ordinarie öppettider

Sveriges Talare Kompetensförmedling AB
Besöksadress:
Koppargatan 3
602 23 Norrköping

Postadress:
Koppargatan 3
602 23 Norrköping

Organisationsnummer 556728-0283

Sociala media

Samarbetspartners

www.presentationsteknik.com Roos & Tegnér Cool Company Skandinavien AB

© 2008–2019 SverigesTalare.se  |  Cookies | Sitemap