Här använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Sveriges Talare

Öppet: Vardagar 07.30–18.30 | Telefon: 0121-249 00. Jour kvällar och helger: 070-930 57 85 E-post: info@sverigestalare.se – svar inom 5 minuter under öppettider.

0 produkter / 0 kr

Min talarlista

0

Talare att skicka förfrågan till

 

Slump ledde till minskat matsvinn

Publicerad 2018-06-01, 00:00

När eleverna skrev taskiga saker mot varandra på brickorna i skolmatsalen valde man att ta bort brickorna. Efter ett tag upptäckte personalen att matavfallet i kompostpåsarna hade minskat drastiskt. Kunde det bero på de borttagna brickorna? 

Test gjordes på andra skolor i kommunen med samma resultat. Det visade sig att det blev svårare att lassa på lika mycket på tallriken utan bricka, vilket gjorde att eleverna inte tog åt sig mer än de orkade äta upp. Det blev startskottet för ett framgångsrikt arbete mot matsvinn som fortsatte med andra åtgärder som sammantaget fått ner svinnet till mindre än hälften av tidigare nivåer.    

Ibland startar arbetet av en slump, men oftare genom att någon ansvarig bestämmer sig för att prioritera minskat matsvinn, vilket kan ske både av miljömässiga och avekonomiska skäl. En skola med 300 elever kan spara upp till 50 000 kronor per år genom att halvera svinnet.    

I mina föredrag utgår jag från aktuell forskning och lyckade exempel för att förklara hur man kan lyckas med detta. Till det mest tillfredställande med att minska matsvinn hör att man inte behöver offra något. Mat som hamnar i soporna är inte till glädje för någon.    

Tretips för att minska matsvinn: 

  • Mät svinnet – utan att ha koll på mängderna är det omöjligt att se resultat. 
  • Ta bort brickorna – en enkel åtgärd som fungerar. 
  • Skapa förutsättningar för att ta hand om rester – även det man inte tror går oftast att använda.   

Andreas Jakobsson
Talare 

Andreas är journalist och författare till den prisbelönta reportageboken Svinnlandet, som dissekerar matsvinnet i alla led i livsmedelskedjan.

Skriv en kommentar

Din kommentar kommer att granskas innan publicering

Svårt att hitta rätt talare - vi hjälper dig

Kontakta oss 

När du kontaktar oss samtycker du till att vi behandlar din information enligt vår integritetspolicy.

Vi svarar på ditt mejl inom 5 minuter under ordinarie öppettider 07.30-18.30

FAQ Frågor & svar

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna kring vår service, såsom priser, förfrågningar samt mycket mer.

Vad kostar en föreläsare? VAD KOSTAR EN FÖRELÄSARE?

Vad gör man om en föreläsare blir sjuk? OM FÖRELÄSAREN BLIR SJUK?

Vad för typ av gåva kan man ge en föreläsare? GÅVA TILL FÖRELÄSARE?

SverigesTalare.se

Om Sveriges Talare talarförmedling OM SVERIGES TALARE

Hitta till Sveriges Talare HITTA HIT

Sveriges Talares bloggarkiv BLOGG

Sveriges Talares nyhetsbrev Nyhetsbrev

Sveriges Talares Integritetspolicy Integritetspolicy

Boka gärna ett möte med oss
Du är välkommen över en kopp bryggkaffe.

Kontakta oss

Öppettider: Vardagar 07:30–18:30
Telefon: 0121-249 00
Jour kvällar och helger: +46 (0)70-930 57 85

Sveriges Talare talarförmedlings e-postadressE-post: info@sverigestalare.se
Vi svarar på ditt mejl inom 5 minuter under ordinarie öppettider

Sveriges Talare Kompetensförmedling AB
Norrtullsgatan 6
113 29 Stockholm

Organisationsnummer 559015-5866

Sociala media

Samarbetspartners

Roos & Tegnér 7A Hotell Cool Company Skandinavien AB

© 2008–2018 SverigesTalare.se  |  Cookies | Sitemap