Sveriges Talare Kompetensförmedling AB logotyp

Öppet: Vardagar 07.30–18.30 | Tel: +46 (0)70-930 57 85. Jour kvällar och helger: 070-930 57 85 E-post: nathalie@sverigestalare.se – svar inom 5 minuter under öppettider.

0 produkter / 0 kr

Min talarlista

0

Talare att skicka förfrågan till

 

Bli fri från ditt medberoende

Publicerad 2018-05-18, 08:00

De senaste åren har vi fått höra ordet medberoende oftare och oftare i allt ifrån svenska TV-program till amerikanska TV-serier, där det pratas om att växa upp i dysfunktionella familjer. Medberoendet utvecklas i relation till denna dysfunktion eller om du har en relation till en dysfunktionell person.       

Alla familjer är mer eller mindre dysfunktionella. Det som speglar det dysfunktionella systemet, som en sådan familj är, är att fokus hamnar på en eller flera personer som har någon form av problem, psykiskt eller fysiskt. Det blir som tydligast när någon dricker, drogar, spelar eller har någon form av ätstörning. Alla i systemet försöker rädda, hjälpa och älska personen till att sluta vara destruktiv.      

Medberoendet börjar med kärlek, empati och medkänsla och en uppriktig önskan om att allt ska bli bra. Sedan blir man sakta indragen i den dysfunktionella dansen med lögner, brutna löften, svek, besvikelser, känslor av maktlöshet och hopplöshet, ilska, bitterhet, skam, skuld och sorg och man börjar ta över ansvar praktiskt och känslomässigt för den sjuka personen.      

Alla blir bärare av dessa känslor inklusive huvudpersonen och alla lider av detta. Barnen utvecklar olika strategier för att hantera dessa känslor, vilket också ger beteenden som blir skadliga och destruktiva i vuxenlivet.      

Tecken på detta kan vara att man har problem i nära relationer och intimitet, har låg självkänsla, hjälper andra tvångsmässigt, lider av konflikträdsla eller konfliktbenägenhet, ogillar auktoriteter eller går omkring med en gnagande känsla av att aldrig duga eller räcka till, vilket ibland kan leda till utbrändhet.      

Andra blir duktiga och lever i sina prestationer och tappar bort sig själva i detta eller omger sig med människor som har problem och där jag som person blir amatörpsykologen. En del blir rebeller som är arga och hatiska eller blir bäst på att vara sämst och får ofta tidigt problem i livet, vilket kan leda till klammeri med rättvisan och för tidig död.      

Tyvärr anses inte medberoende vara en diagnos. Behandling för medberoendet kräver terapeuter och människor som är insatta i skadorna som en dysfunktionell uppväxt ger och som har insikter om de beteendemönster och strategier som utvecklas under dessa förhållanden. Partner och föräldrar får andra beteendemönster som exempelvis att de utvecklar ett starkt kontrollbehov, skuldkänslor eller kör slut på sig själva för att de inte kan acceptera sin maktlöshet vilket medför psykisk ohälsa såsom depression och ångest.      

Yrkesgrupper som är överrepresenterade när det gäller medberoende är sjuksköterskor, läkare, psykologer, socialarbetare, behandlare, terapeuter men även entreprenörer och idrottsstjärnor. Den andra sidan av myntet är de som hamnar utanför det sociala skyddsnätet och hamnar i fängelse, blir sjukpensionärer eller får psykiatriska diagnoser av olika slag både som barn och vuxna.     

Känner du igen dig i texten ovan är du antagligen ett vuxet barn, som kan behöva terapi och behandling för att sluta vara destruktiv mot dig själv och för att kunna leva ett liv som är mer harmoniskt och där du har rimligare krav på dig själv.      

Problemet är att man inte har blivit hörd, sedd och älskad för den man är, utan har varit tvungen att anpassa sig efter de andras behov. Det har gjort att du tappat bort dig själv och din egen inre kraft. Detta är något du åter behöver komma i kontakt med för att inse att du duger precis som du är, oavsett vad du gör eller inte gör i ditt liv. Det är inte lätt att reda ut det här på egen hand. Det finns terapeuter och böcker som du kan läsa, t ex Vuxna barn, Djävulsdansen och Bli fri från ditt medberoende, och självhjälpsgrupper som är gratis.      

Här är fem tecken på medberoende:  

1.    Ett starkt kontrollbehov  
2.    Orimligt ställda krav på både dig själv och omgivningen
3.    En känsla av att aldrig räcka till och duga 
4.    Svårt med närhet och intimitet i kärleksrelationer 
5.    Katastroftankar och negativt tänkande.     

Identifikationen med andra och förståelse för problemet ger dig frihet att leva ett liv som du bara kunde föreställa dig tidigare. Det svåra är att öppna sig och börja prata om det.      

Mikael Lund
Grundare och VD för Human Gardening

Skriv en kommentar

Din kommentar kommer att granskas innan publicering

Svårt att hitta rätt talare - vi hjälper dig

Kontakta oss 

Vi svarar på ditt mejl inom 5 minuter under ordinarie öppettider 07.30-18.30

E-post: nathalie@sverigestalare.se

När du kontaktar oss samtycker du till att vi behandlar din information enligt vår integritetspolicy.

Vi svarar på ditt mejl inom 5 minuter under ordinarie öppettider 07.30-18.30

FAQ Frågor & svar

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna kring vår service, såsom priser, förfrågningar samt mycket mer.

Vad kostar en föreläsare? VAD KOSTAR EN FÖRELÄSARE?

Vad gör man om en föreläsare blir sjuk? OM FÖRELÄSAREN BLIR SJUK?

Vad för typ av gåva kan man ge en föreläsare? GÅVA TILL FÖRELÄSARE?

Kontakta oss

Öppettider: Vardagar 07:30–18:30
Tel: +46 (0)70 - 930 57 85
Jour kvällar och helger: +46 (0)70-930 57 85

Sveriges Talare talarförmedlings e-postadressE-post: nathalie@sverigestalare.se

Vi svarar på ditt mejl inom 5 minuter under ordinarie öppettider

Sveriges Talare Kompetensförmedling AB
Besöksadress:
Kungsbron 23
111 22 Stockholm

Postadress:
Albrektsvägen 75
632 26 Norrköping

Organisationsnummer 556728-0283

Sociala media

Samarbetspartners

© 2008–2019 SverigesTalare.se  |  Cookies | Sitemap