Sveriges Talare Kompetensförmedling AB logotyp

Öppet: Vardagar 07.30–18.30 | Tel: +46 (0)70-930 57 85. Jour kvällar och helger: 070-930 57 85 E-post: nathalie@sverigestalare.se – svar inom 5 minuter under öppettider.

0 produkter / 0 kr

Min talarlista

0

Talare att skicka förfrågan till

 

Källkritik för val – vilka risker utsätts svenska valet 2018 för?

Publicerad 2018-01-25, 00:00

Hej! Jag heter Daniel Skyle och jag är journalist och specialiserad på att lära ut källkritik och källkritik för val.

Flera val världen över har nyligen blivit utsatta för manipulation. Ett av sätten de attackerna görs är genom Facebook och Twitter. Där sprider man noggrant designad falsk information för att påverka valet. Om vi vill skydda din och min röst inför valet i år börjar källkritik för val bli riktigt viktigt att kunna.

Det här är min andra bloggpost i år just för att vårt val är redan i september, och ämnet börjar bli så viktigt att sprida i Sverige. I den första bloggposten tittade vi på grunderna i källkritik, och den hittar du här: http://www.sverigestalare.se/blogg?id=176. Den här gången ska vi få en första genomgång av källkritik för val.

Teknikerna som används för att manipulera val brukar jag kalla beväpnat internet: weaponized internet på engelska. Med beväpnat internet använder man till exempel Facebook men kombinerar det med psykologisk profilering och psykologiska operationer. Det betyder att man först samlar in information om olika väljargrupper, och sedan manipulerar dem med noggrant gjord falsk propaganda och starka känslor.

Insikten om weaponized internet är mycket spridd utomlands men än så länge ganska ny i Sverige. Den är verkligen viktigt för oss att känna till inför valet, och det börjar bli ont om tid.

Valen i USA, Frankrike och Tyskland och inför Brexit manipulerades alla av politiska intressen och andra nationer. Den sortens attacker riskerar att skada hela samhällets syn på information, och genom det påverka oss långt bortom själva valresultatet. Det är del av det man kallar informationskrigföring.

Så hur kan du skydda din röst och vår demokrati? Jag visar en större och spännande genomgång under föreläsningarna, men jag tänkte att jag redan nu kan avslöja ett bra första tips:

1) Lägg märke till stark känslomässig manipulation

En vanlig teknik som används är att lägga upp bild och text som skapar en stark känslomässig reaktion i oss. De är noggrant designade för att skapa den reaktionen, så att vi lättare sprider posten och felinformationen i den vidare.

Den tekniken är säkert lika gammal som den allra första propagandan, men med internet har den fått en fantastisk megafon. Nu kan falsk information spridas på några sekunder och påverka tusentals – ibland hundratusentals – människor utan att källkritik blir inblandat alls.

Idag används den i politisk propaganda på internet just för att Facebookposter och tweets ska spridas så snabbt som möjligt. Om man kan trigga en känslomässig reaktion hos åskådaren blir det lättare att hålla dem borta från källkritik och rationellt tänkande – som skulle ge dem korrekt information istället. Ju starkare känslomässig reaktion man kan skapa, desto lättare är det att fortsätta manipulera åskådaren med ännu mer felaktig information efter det.

Så ett första praktiskt tips idag: kom ihåg att om du ser en kommentar på FB som sticker ut – tveka automatiskt när du märker en stark känslomässig reaktion. Risken finns att den är medvetet designad för att manipulera dig.

Både under valet i USA och i Brexit har man hittat hur folk satte upp falska Facebookgrupper. I början är de mildare i sitt budskap till medlemmarna. Sedan ändras de steg för steg så att posterna blir allt mer iögonfallande med allt mer extrema uttalanden. Man planterar falsk information i posterna och använder rädsla och ilska för att skapa starka känslomässiga reaktioner från dem. De posterna sprids sedan många hundra eller tusentals gånger, vilket gör att den falska informationen får större risk att påverka valet. I en del fall skräddarsyddes grupperna noga efter olika geografiska platser för att manipulera rösterna just där.

Så hur kan du och jag göra valet säkrare? Hur kan vi skydda vår egen röst mot manipulation och attacker, och samtidigt fortsätta att skydda vår demokrati?

Du hittar mer om mina föreläsningar om källkritik för val här: https://www.sverigestalare.se/talare/daniel-skyle

Daniel Skyle
Talare

© 2018 Daniel Skyle

Skriv en kommentar

Din kommentar kommer att granskas innan publicering

Svårt att hitta rätt talare - vi hjälper dig

Kontakta oss 

Vi svarar på ditt mejl inom 5 minuter under ordinarie öppettider 07.30-18.30

E-post: nathalie@sverigestalare.se

När du kontaktar oss samtycker du till att vi behandlar din information enligt vår integritetspolicy.

Vi svarar på ditt mejl inom 5 minuter under ordinarie öppettider 07.30-18.30

FAQ Frågor & svar

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna kring vår service, såsom priser, förfrågningar samt mycket mer.

Vad kostar en föreläsare? VAD KOSTAR EN FÖRELÄSARE?

Vad gör man om en föreläsare blir sjuk? OM FÖRELÄSAREN BLIR SJUK?

Vad för typ av gåva kan man ge en föreläsare? GÅVA TILL FÖRELÄSARE?

Kontakta oss

Öppettider: Vardagar 07:30–18:30
Tel: +46 (0)70 - 930 57 85
Jour kvällar och helger: +46 (0)70-930 57 85

Sveriges Talare talarförmedlings e-postadressE-post: nathalie@sverigestalare.se

Vi svarar på ditt mejl inom 5 minuter under ordinarie öppettider

Sveriges Talare Kompetensförmedling AB
Besöksadress:
Kungsbron 23
111 22 Stockholm

Postadress:
Albrektsvägen 75
632 26 Norrköping

Organisationsnummer 556728-0283

Sociala media

Samarbetspartners

© 2008–2019 SverigesTalare.se  |  Cookies | Sitemap