Sveriges Talare Kompetensförmedling AB logotyp

Öppet: Vardagar 07.30–18.30 | Tel: +46 (0)70-930 57 85. Jour kvällar och helger: 070-930 57 85 E-post: nathalie@sverigestalare.se – svar inom 5 minuter under öppettider.

0 produkter / 0 kr

Min talarlista

0

Talare att skicka förfrågan till

 

Att vara mentalt närvarande under mötet

Publicerad 2017-09-04, 09:15

Har du någon gång suttit på en middag med din respektive och märkt att hon eller han inte är riktigt mentalt närvarande? Det är något vi märker och snappar upp direkt och gissa vad? Det gör dina kunder eller kontaktpersoner också!

Jag vet precis hur det kan vara: Du har en stressig vardag, med kanske fem till tio möten på en dag. Så drar det ena mötet ut på tiden, eller så blev det trafikkaos och du sladdar in på nästa möte med andan i halsgropen.

Visst, du är fysiskt närvarande på mötet, men är du mentalt närvarande?  Du kanske fortfarande i tanken är kvar på förra mötet och oroar dig över något där, då uppstår stress.

Eller så sitter du redan och oroar dig för nästa möte och hur du ska hinna dit. Då uppstår också stress. Om du bara är närvarande och fokuserad på nuet, så är min upplevelse att vi oftast mår ganska bra. Har du inget viktigare att göra än att vara på mötet du är på, så varför inte vara där till hundra procent, dvs även mentalt närvarande.

Dina kunder eller kontaktpersoner du har möte med förtjänar din hundraprocentiga närvaro. De har ju prioriterat att lägga en del av sin dyrbara tid på att sitta där med dig. Ändå kan jag ibland se hur många säljare, fastighetsmäklare, försäkringsrådgivare, personliga bankmän m fl sitter och svarar på mejl, smsar eller t o m kikar in på Facebook mitt under viktiga möten. Hur närvarande är man då?

Någon sa att det gjorts en studie som visade att om man sitter och smsar eller mejlar under ett möte, så har man samma koncentrationsnivå som en person som just rökt hasch! (Fråga mig inte hur den studien gick till.)

En av de viktigaste nycklarna till mental närvaro är mental förberedelse, att mötet börjar innan själva mötet, nämligen uppe i huvudet. Att du kommer mentalt förberedd och jobbar med någon form av mental visualisering och mental träning. Jag brukar när jag coachar fastighetsmäklare ge följande råd: Innan du knackar på kundens dörr, var någonstans för dig själv en stund. Slut ögonen och spela upp mötet du ska på som en film för ditt inre.

Se så tydligt du kan med ljud, färger, och detaljer hur mötet kommer gå. Se hur ni direkt skapar en god kontakt och bygger en god relation. Visualisera hur du levererar en fantastisk presentation och ser kunden nicka gillande, samt hur ni till slut skakar hand och du kommer ut från intagsmötet med ett påskrivet förmedlingsuppdrag.

Det intressanta med visualisering och mental träning är att detta inom elitidrotten mer eller mindre är en självklarhet. Det är bevisat att de idrottsmänniskor som mentalt tränar sig inför ett lopp, åk, match eller hopp, får bättre resultat än de som inte gör det. Svenska skidstjärnan ”Pillan” sa det så bra: Innan ett åk så visualiserar jag 1000 tals gånger, och när jag väl åker så har jag ju redan gjort det 1000 gånger!

Så om detta med mental träning och visualisering bevisligen funkar så bra inom idrottsvärlden, varför använder vi oss inte mer av detta fantastiska verktyg i vardagen och i våra arbeten? Vi sitter alla med en oändlig potential och styrka inombords. Jag vill påstå att du som läser detta är så mycket starkare än du har en aning om.

Jag påstår detta då jag själv efter bästa förmåga försöker leva som jag lär. Jag kom själv i kontakt med mental träning efter en kurs med legenden Lars-Eric Uneståhl och hans fantastiska fru Elene Uneståhl.

Jag började regelbundet lyssna på olika mentala träningar och fann att det fanns en massa olika program som var bra på olika sätt. Till slut tog jag godbitarna av alla olika program jag lyssnat på och spelade sedan in en egen mental träning, mest för min egen skull. Denna lyssnade jag på innan varje föreläsning jag skulle hålla, samt inför utmaningar jag stod inför.

Ett av mina elddop kom när jag för ett antal år sedan var förlovad med en kvinna. Det var dock en riktigt negativ relation, och jag minns som igår natten då vår förlovning tog slut. Vi grälade hela natten. Det var gråt, skrik och mycket upprörda känslor.

När morgonen kom hade jag fått sova cirka en timme. Till saken hörde att jag samma morgon skulle kliva upp klockan åtta för att köra till Borlänge och föreläsa för 300 personer samma dag. Jag har aldrig någonsin velat sjukskriva mig så mycket som när väckarklockan ringde den morgonen. Jag var emotionellt urlakad och fullkomligt tömd på energi. Jag mådde så dåligt.

Hur ska jag kunna ge av mig själv denna dag? I spegeln såg jag en människa som mer liknade en zombie än den glada positiva person jag normalt brukar vara.  Men jag kan ju inte ställa in. Det kommer ju sitta 300 människor där som väntar på mig. Så jag tog en gigantisk kopp kaffe, tog på mig kostymen och satte mig i bilen.

Under den två timmar och femton minuter långa bilresan till Borlänge satt jag och visualiserade föreläsningen. Jag såg hur jag stod där på scenen, stark, positiv och med en bländande utstrålning. Jag såg mig göra en fantastisk föreläsning. Jag såg också publiken stråla och le, såg hur de skrattade åt mina skämt. Sen rabblade jag med inlevelse högt i bilen alla de positiva mantran jag lärt från mitt mentala träningsprogram.

När jag sedan kom fram, så gjorde jag min bästa föreläsning någonsin! Efteråt bröt jag ihop och all sorg och smärta kom som ett bombnedslag, men min mentala träning och visualisering instruerade mitt undermedvetna att leverera en fantastisk föreläsning, och det undermedvetna gjorde som det blev tillsagt och svarade: Ok!

Det finns som sagt många olika mentala träningsprogram jag kan tipsa om, gjorda av mina svenska och utländska föreläsarkollegor. Mejla mig gärna, så ska jag ge dig tips. Om du vill ta del av mitt program som jag skrev om, så finns det att ladda ner på min hemsida: www.ericthyrell.se

Jag hoppas du fått ut någonting av denna lilla krönika och hoppas vi ses på någon av mina föreläsningar någonstans där ute.

Eric Thyrell
Föreläsare och inspiratör

www.ericthyrell.se

Fotograf: Andrew Stern 2007

https://www.youtube.com/watch?v=c6yeCfJkV1c

Skriv en kommentar

Din kommentar kommer att granskas innan publicering

Svårt att hitta rätt talare - vi hjälper dig

Kontakta oss 

Vi svarar på ditt mejl inom 5 minuter under ordinarie öppettider 07.30-18.30

E-post: nathalie@sverigestalare.se

När du kontaktar oss samtycker du till att vi behandlar din information enligt vår integritetspolicy.

Vi svarar på ditt mejl inom 5 minuter under ordinarie öppettider 07.30-18.30

FAQ Frågor & svar

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna kring vår service, såsom priser, förfrågningar samt mycket mer.

Vad kostar en föreläsare? VAD KOSTAR EN FÖRELÄSARE?

Vad gör man om en föreläsare blir sjuk? OM FÖRELÄSAREN BLIR SJUK?

Vad för typ av gåva kan man ge en föreläsare? GÅVA TILL FÖRELÄSARE?

Kontakta oss

Öppettider: Vardagar 07:30–18:30
Tel: +46 (0)70 - 930 57 85
Jour kvällar och helger: +46 (0)70-930 57 85

Sveriges Talare talarförmedlings e-postadressE-post: nathalie@sverigestalare.se

Vi svarar på ditt mejl inom 5 minuter under ordinarie öppettider

Sveriges Talare Kompetensförmedling AB
Besöksadress:
Kungsbron 23
111 22 Stockholm

Postadress:
Albrektsvägen 75
632 26 Norrköping

Organisationsnummer 556728-0283

Sociala media

Samarbetspartners

© 2008–2019 SverigesTalare.se  |  Cookies | Sitemap