Sveriges Talare Kompetensförmedling AB logotyp

Öppet: Vardagar 07.30–18.30 | Tel: +46 (0)70-930 57 85. Jour kvällar och helger: 070-930 57 85 E-post: nathalie@sverigestalare.se – svar inom 5 minuter under öppettider.

0 produkter / 0 kr

Min talarlista

0

Talare att skicka förfrågan till

 

Ladda dig och andra med energi

Publicerad 2017-08-30, 00:00

Hur kommer det sig att Island tog sig till kvartsfinal i fotbolls-EM med ett lag som var värt lika mycket som en enda spelare i till exempel England? Jo, de hade en fantastisk energi. Både i sitt lag och genom sina supporter.

Tänk om du kunde bättra på din egen energi, eller om företaget du jobbar för kunde vara en plats som skapar energi. Ja, då skulle inte bara välmåendet, utan också resultaten öka. Det är ämnet för min senaste bok, ”Flyt, ladda dig och andra med energi”. Den har jag kunnat skriva tack vare Peter.

För ett antal år sedan började jag höra mig själv säga samma sak lite för ofta. Söndagsångesten kom smygande. Jag slutade träna och det mesta kändes jobbigt. Allt som oftast brukar jag fika på söndagarna med min gode vän Peter och jag minns väldigt väl hur den viktigaste fika vi haft gick till. Vi träffades på vårt stamfik och efter en kort stund började jag vädra mitt missnöje över det mesta.

— Fan, fullproppat med jobb denna vecka. Jag önskar det var fredag eftermiddag, sa jag.

Jag minns att han nästan stelnade till när han svarade:

— Om du visste vad jobbigt det är att höra på ditt gnäll varje gång vi ses. Så har det varit i ett par månader nu.

Jag måste erkänna att jag blev ledsen och gick hem och sov på saken. När jag vaknade dan efter insåg jag vad som hänt och sände en tanke av tacksamhet till Peter för att han hjälpte mig att upptäcka mitt gnäll. Jag tog tag i saker och ting både privat och i min karriär.

Sedan dess har mycket hänt. Bland annat har jag tränat regelbundet, varit på 15 olika utvecklingsprogram om allt från personlig utveckling och ledarskap till att navigera en båt. Tack vare Peter insåg jag där och då tre saker:

1. Du och jag väljer hur vi ska ha det. Ärligt talat det finns bara två måsten i livet: Att dö och att ständigt välja. Ska jag gå ur sängen till vänster eller höger? Borsta tänderna före eller efter duschen? Eftersom vi själva väljer är mitt förslag att vi väljer klokt och gärna sådant som ger energi istället för sådant som tar energi.

2. För det andra lärde jag mig att du och jag måste hitta utmaningar både privat och på jobbet. För mycket rutin tar till slut vår energi. Man kan tänka sig tre zoner. En komfortzon där vi är bekväma, en lärzon där vi lär nytt och en zon där utmaningarna bara skrämmer oss. Ut ur komfortzonen minst en gång per dag. Det gör dig inte bara klokare och modigare, det ökar också din energi.

3. Den tredje saken som blev uppenbar efter min fika med Peter är gnäll och hur mycket energi det tar både från den som gnäller men framför allt från den som måste lyssna. Vi kommer aldrig att bli gnällfria eller ha gnällfritt omkring oss, men tänk om vi kunde minska på det en aning och hjälpa varandra att upptäcka gnället. Då blir det både roligare och mer konstruktivt.

Energi går lite upp och ner. Både i livet och i vardagen. Men om du tar tag i några enkla verktyg får du mer. Ett handlar om att ”leta leenden”. Det innebär att man måste leta efter det som är bra, både i situationer och hos andra människor. Konstruktiv feedback i all ära, men testa att säga något riktigt positivt till någon annan får du se. Det kan vara en dragning som någon gjort bra eller ett leende som gjorde dig glad. Inte så avancerat, snarare väldigt enkelt. Försöker du få in det i din vardag så mår både du och de som finns i din omgivning bättre. Jag lovar.

Nåväl, ett litet tips på vägen och många fler finns. Kika i min nya bok får du se.

Gunnar Ekman
Talare

Foto: Mirasol, wikimedia.org. Islands herrlandslag i fotboll under åttondelsfinalen i EM 2016 på Stade de Nice. 

Skriv en kommentar

Din kommentar kommer att granskas innan publicering

Svårt att hitta rätt talare - vi hjälper dig

Kontakta oss 

Vi svarar på ditt mejl inom 5 minuter under ordinarie öppettider 07.30-18.30

E-post: nathalie@sverigestalare.se

När du kontaktar oss samtycker du till att vi behandlar din information enligt vår integritetspolicy.

Vi svarar på ditt mejl inom 5 minuter under ordinarie öppettider 07.30-18.30

FAQ Frågor & svar

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna kring vår service, såsom priser, förfrågningar samt mycket mer.

Vad kostar en föreläsare? VAD KOSTAR EN FÖRELÄSARE?

Vad gör man om en föreläsare blir sjuk? OM FÖRELÄSAREN BLIR SJUK?

Vad för typ av gåva kan man ge en föreläsare? GÅVA TILL FÖRELÄSARE?

Kontakta oss

Öppettider: Vardagar 07:30–18:30
Tel: +46 (0)70 - 930 57 85
Jour kvällar och helger: +46 (0)70-930 57 85

Sveriges Talare talarförmedlings e-postadressE-post: nathalie@sverigestalare.se

Vi svarar på ditt mejl inom 5 minuter under ordinarie öppettider

Sveriges Talare Kompetensförmedling AB
Besöksadress:
Kungsbron 23
111 22 Stockholm

Postadress:
Albrektsvägen 75
632 26 Norrköping

Organisationsnummer 556728-0283

Sociala media

Samarbetspartners

© 2008–2019 SverigesTalare.se  |  Cookies | Sitemap